Izvor:
18.11.2019 u 13:53
0

PRIPREMITE ORGANIZAM ZA HLADNE DANE: Kineska tradicionalna medicina čini ČUDA! (FOTO)

Kako nam tradicionalna kineska medicina može pomoći da ojačamo imunitet i izborimo se sa simptomima prehlade i gripa pitali smo dr Anu Žikić, lekara kineske tradicionalne medicine.

Kineska tradicionalna medicina ima istoriju dugačku nekoliko hiljada godina. Pristup i tretman pacijenta zasnovani su na principima holizma — u obzir se, dakle, uzima sveobuhvatnost fizičkih, emotivnih i mentalnih simptoma pacijenta.

Shodno osnovama kineske tradicionalne medicine, uzročnici oboljenja mogu imati spoljašnju i unutrašnju prirodu. Smatra se da su prehlada i grip uglavnom izazvani tzv. spoljašnjim patogenim faktorima hladnoće i vetra, ali ovi uzročnici deluju na svaku osobu različito, u zavisnosti od njene konstitucije, emotivnog stanja, načina ishrane, ritma aktivnosti i odmora. Kako simptomi ispoljavanja prehlade i gripa mogu biti različiti, razlikuju se i tretmani.

Velika prednost kineske tradicionalne medicine u tome je što odgovarajućim metodama može znatno da ublaži simptome i skrati vreme trajanja prehlade i gripa. Ovo je važno, jer su učestale prehlade koje nisu adekvatno tretirane, prema verovanju drevnih Kineza, uzrok velikog broja kasnijih hroničnih oboljenja.

Važno je započeti tretman što pre, odmah nakon pojave prvih simptoma poput kijanja, suvoća grla, začepljenosti nosa, a kasnije se mogu javiti i glavobolja, iznemoglost, temperatura…

Poznato je da ljudski organizam ima sopstveni sistem odbrane, koji se pored postavljanja igala na akupunkturne tačke može aktivirati i terapijskom akupresurom (pogodna je za samoprimenu), masažom, korišćenjem bilja…

Koju tačku da pritisnete

Shodno osnovama kineske tradicionalne medicine, energetski sistem organa pluća odgovoran je za odbrambenu vitalnu silu našeg tela ( tzv. Wei qi), što odgovara boljem imunitetu organizma. Zato je prilikom prvih simptoma prehlade preporučljivo laganim, kružnim pokretima terapijske akupresure stimulisati tačke na ovom meridijanu.

Preporučuje se tačka LU 1 中府 Zhong Fu, koja se nalazi između prvog i drugog rebra, u udubljenju ispod ključne kosti. Ovo je prva u sistemu svih akupunkturnih tačaka tela, tako da njom pored aktivacije odbrambene vitalne sile tela, pored uklanjanja postojećih simptoma, svakodnevnom stimulacijom tačke delujemo snažno na celi organizam u smeru prevencije oboljenja. Stimuliše se prilikom vežbanja Qi Gonga, kao i u slučaju prehlada, gripa, kašlja, astme, vizinga i bola u plućima, bola u ramenu… Koristi se u dijagnostici protoka qi-ja (vitalne energije ), stanja u plućima. Stimulacija : blagim kružnim pokretima ili tapkanjem do desetak puta dnevno, stimulisati obe simetrične tačke.

Šta još može pomoći

Kod prvih simptoma prehlade, pomoćne tehnike kineske tradicionalne medicine poput kupiranja (ventuza), guashe i moksibistije mogu biti od velike pomoći.

Čaj od đumbira brzo uklanja patogene faktore hladnoće i vetra iz tela, a sa malo dodatog meda, deluje umirujuće na simptome u grlu – suvo i bolno grlo.

Izvor: lepotaizdravlje.rs
Foto: Instagram/PrintScreen/Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter