Izvor:
18.11.2016 u 20:58
0

Već ih imate kod kuće: Ovo su prirodni lekovi protiv upornog kašlja!

Ako imate napade iritirajućeg kašlja, naročito tokom noći, možda u sobi nema dovoljno vlažnosti u vazduhu. Nabavite posudu koja će tokom celog dana da obezbeđuje vlagu u svim postorijama u kojima boravite. Ove posude zahtevaju posebnu higijenu, kako se sa unutrašnje strane ne bi razmnožili mikrobi, koji mogu da naprave više štete nego koristi.

Da biste predupredili pojavu kašlja, možete da isprobate još neke preporuke i savete stručnjaka.

Mleko
Osobe kojima mleko povećava stvaranje šlajma, trebalo bi da ograniče upotrebu ovog proizvoda. Sa druge strane, toplo mleko sa medom nekima pomaže da se tokom prehlade bolje iskašlju i oni ne moraju da izbace ovu namirnicu iz upotrebe.

Oblog
Kod suvog nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi natrljaju mašću (guščijom, svinjskom, maslinovim uljem) i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Pomaže i termofor sa toplom vodom ili električno jastuče.

Tečnost
Uzimajte dosta tečnosti, jer ona pomaže da bi bolje delovali lekovi za iskašljavanje, ali i oni koji se uzimaju protiv povišene temperature.

Lekovi
Ako uzimate preparate za iskašljavanje, poslednju dozu uzmite najkasnije dva sata pre spavanja. U suprotnom će napadi kašlja tokom noći znatno poremetiti spavanje.

Kombinacija
Ne koristite istovremeno lekove koji služe za podsticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva – ekspektoranse, i lekove koji suprimiraju suvi bolni kašalj – antitusike.

Čaj
Preporučuju se biljne mešavine koje sadrže bokvicu, majčinu dušicu, timijan, lipu, sladić, slez i slično. Od ovih biljaka se, u kombinaciji sa medom ili vitaminom C, često pripremaju i sirupi. Sirup od bokvice ili islandskog lišaja je, recimo, dobar za suvi kašalj, a ekstrakt bršljana razređuje i pospešuje izbacivanje šlajma. U kućnoj radinosti možete da pripremite efikasan preparat protiv kašlja ako naseckate crni luk, prelijete medom i na kašičicu pijete dobijenu tečnost.

Higijena
Ne kašljite i ne kijajte u dlan, nego u nadlakticu, ako nemate pored ruke pripremljenu papirnu maramicu. Virusi i bakterije sa dlana čim uhvatite bravu ili telefoinsku slušalicu nastavljaju da se dalje šire. Neophodna je dobra higijena ruku, a od značajne pomoći mogu da budu i antibakterijski gelovi ili vlažne maramice.

Kada kod lekara
Lekaru se što pre javite ukoliko primetite:
– da su napadi kašlja praćeni temperaturom ili groznicom,
– iskašljavanje žutozelenog gnojnog ili krvavog sekreta,
– uvećanje žlezda na vratu, belu skramu na krajnicima,
– ubrzano i otežano disanje
– bol pri disanju i kašljanju, pištanje u bronhijama,
– kašalj koji se javlja između dva i četiri sata ujutru,
– ako se intenzitet kašlja ne smanjuje pet dana.

Lepotaizdravlje.com
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter