Izvor:
11.05.2016 u 01:32
0

POVEĆAJTE SAMOPOUZDANJE: Primenite sledeće savete psihologa i osećaćete se bolje

Da li se borite protiv sumnje u sebe, i želite da osećate veće sampouzdanje? Najbolji način da se osećate bolje sa samim sobom jeste da zapazite automatske mentalne i emocionalne navike koje vam odmažu u životu, a onda da pronađete one načine koji vas osnažuju.

U sledećem tekstu možete pronaći rešenja kako da prevaziđete šest glavnih prepreka do sreće, uspeha, i samopouzdanja, piše Psikolodži Tudej (Psicology Today).

OSEĆAJ KRIVICE

Čini se da je krivica – emocija koju smo često osećali u detinjstvu. Kao odrasli, ovo se pretvara u osećanje da nismo uradili dovoljno. Krivica je korisna, na primer, kada razmišljamo da li smo uradili nešto da povredimo druge. Ali, suviše krivice koju osećate može da obogalji i da vas liši da uživate u životu. Učite iz grešaka i osećajte se vrednima zbog svih dobrih stvari koje vam život daje.

OSEĆAJ DA STALNO GREŠITE

Kada sve gledate kroz stakla neuspeha, to će uticati na vas tako što nećete primetiti svoje uspehe. I ovakav način razmišljanja ima korene u detinjstvu, tj. odrastanje sa suviše kritičnim roditeljima. Takođe, može da bude rezultat razočarenja kao što su – razvod, veliki dug, nemanje posla… Nove mogućnosti su da krenete iz početka, i date sebi šansu da naučite iz ranijih grešaka.

VI STE PERFEKCIONISTA

Ako ste sami sebi najveći kritičar, vi ste najverovatnije perfekcionista. Istraživanja pokazuju da su perfekcionisti skloniji depresiji, anksioznosti, pa čak i samoubistvu. Poenta je da volite sebe i kada pogrešite, jer niko ne može stalno da bude dobar u bilo čemu što radi. Prekinite da gledate greške kao katastrofu. Postavite granice da završite posao, nemojte stalno proveravati i preispitivati to što radite. Uvek gledajte širu sliku.

STALNO ŽALJENJE ZA NEČIM

Žaljenje može da bude dobro ukoliko je konstruktivno – iz njega nešto naučite, ili vas natera da u sadašnjosti promenite nešto. Ako ste zavisni od nečega (slatkiša, alkohola) žaljenje može da vas natera da ostavite lošu naviku. Ali što manje mogućnosti postoji da promenite situaciju, veće su šanse da se žaljenje pretvori u hronično beznadežno mozganje i mentalno iscrpljivanje. Kada u glavi ponavljamo iznova neku neprijatnu situaciju, to izaziva veliki stres. Da biste ovo izbegli, koristite strategije koje će vam pomoći da se fokusirate na sadašnje trenutke. Tome u prilog ide i citat: “Svakog dana ponovo se rađamo. Ono što danas radimo je najbitnije.

STALNO UPOREĐIVANJE SA DRUGIMA

Poređenje je kradljivac sreće” – Teodor Ruzvelt

Poredimo se sa onima koji su bolji od nas, i sa onima koji su lošiji. Problem je što mi ne znamo šta je stvarno “iza” nama vidljivog dela života osobe sa kojom se poredimo. Što znači da kada se poredite – vi poredite ono što je u vama sa onim što vidite na drugima, tj. sa njihovom “spoljašnošću”. Najbolje poređenje je sa samim sobom. Uporedite ono što danas radite ili znate sa onim što ste radili ili znali prošlog meseca ili godine.

UDOVOLJAVATE DRUGIMA

Ovakvo ponašanje dolazi od toga što želimo da nas svi vole i precenjujemo tuđe mišljenje. To nas košta vremena, energije i samopouzdranja. Udovoljavanje može biti rezultat veće osetljivosti zbog odbijanja i pokušaj da se to izbegne. Imajte na umu da uvek imate izborNaučite da balansirate između vaših i potreba drugih ljudi. Prekinite da se okružujete onima kojima stalno nešto treba, i budite izbirljiviji kada su bliski ljudi u pitanju.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter