Izvor:
17.05.2016 u 19:19
0

DA li VAM ČESTO “IGRA“ OKO? Evo šta vam organizam tako poručuje

Neki od nas iskuse treperenje očnog kapka i po nekoliko puta u toku dana. Nekima se dešava da im oko – odnosno deo kapka, da budemo precizni – "igra" i po nekoliko sedmica.

Blago treperenje očnih kapaka – koje se pojavljuje bez ikakvog upozorenja i isto tako nestaje – uglavnom ne treba da nas zabrinjava, objašnjavaju lekari.

Mislim da svi to ponekad iskusimo, i dovoljno je da protrljamo oči, pa da ga zaustavimo – objašnjava dr Vejn Korblat, profesor oftalmologije sa Univerziteta Mičigen.

Ali, šta je uzrok, i kakve nam signale šalje telo?

Za početak, ako vam baš smeta, probajte da smanjite unos kofeina. Dr Kornblat navodi da previše kofeina može da oslobodi neurotransmitere za zadovoljstvo poput serotonina i noradrenalina. "Kofein je stimulant, i on povećava reakcije mišića i nerva", jedno je od objašnjenja koje nude lekari.

Drugi uzrok je premalo sna, mada nauka još nije uspela da objasni direktnu vezu.

Neka istraživanja, ipak, pokazuju korelaciju, i pacijenti koji su se žalili na "igranje" oka tvrdili su da se ono smanjilo nakon što su se nekoliko dana, odnosno noći, dobro naspavali. Ovo je jednostavno objašnjenje, jer se ne odnosi samo na mišiće na našoj glavi, već i u ostalim delovima tela.

Laici će reći da vašem organizmu nedostaje magnezijuma ili kalijuma, ali ne postoji čvrst dokaz za nešto slično.

Pre će biti da veliku ulogu u ovoj neobičnoj reakciji organizma igra – stres.

Dr Rebeka Tejlor, kliničar sa Američke akademije za oftalmologiju, kaže da ljudi pod stresom luče više epinefrina, molekula koji spremaju telo za akciju. Ova povećana nadraženost mišića može da se manifestuje u malim kontrakcijama ili spazmima, poput onih na očnim kapcima.

U retkim slučajevima, kada pokušate i sa snom i sa smanjenjem stresa, a "igranje" ne nestane, američki lekari predlažu i maleni tretman botoksom, koji privremeno zatvara vezu između mišića i nerva.

"Igranje" oka je u najvećem broju slučajeva potpuno benigno.

Ali, ako se ovo trzanje proširi, to je već druga priča. Posebno ako ga osećate niže na licu ili na vratu. Ukoliko osetite spazam na jednom delu lica – takozvani hemifacijalni spazam – trebalo bi da se obratite svom doktoru. Postoji i drugi slučaj, bletarospazam, kada se čitav kapak zatvara ili kada trepćete bez svoje volje. I za to postoje potencijalna objašnjenja, ali najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter