OPET SE IGRAJU BOGA: Amerikanci podržavaju genetsku modifikaciju!

Od kad je CRISPR - jeftina i laka tehnologija za izmenu gena, stupila na scenu, naučnici se bave jednim od najvećih etičkih pitanja – mogućnošću promene gena ljudskih embriona uz potencijalno menjanje DNK sledećih generacija.

Pitanje treba li dozvoliti tako dramatičnu i trajnu promenu javilo se kada je postalo jasno da CRISPR tehnika znatno oklakšava vršenje izmena na genima.

Ove diskusije dostigle su svoju kulminaciju za vreme Samita za izmenu gena u Vašingtonu u decembru 2015. godine.

Na tom višednevnom mitingu, lideri Amerike, Engleske i Kine raspravljali su o načinu upotrebe CRISPR tehnologije. Zaključak je bio da bi genetska izmena somatskih ćelija (gde izmene ne utiču na reprodukciju jedinki i samim tim ne mogu da se prenesu na buduće generacije) trebalo da bude dozvoljena.

Najskoriji izveštaj se ne razlikuje mnogo od izveštaja iz 2015. - Američki naučni savetodavni komitet podržava izmenu ljudskih embriona, ali u veoma specifičnim uslovima. Naime, potrebno je sprovesti obimna dodatna istraživanja da bi genetičari i lekari stekli jasnu sliku o rizicima povezanim sa CRISPR metodom. Jednom kada do toga dođe, izmene bi trebalo da se vrše samo sa ciljem lečenja pojedinih bolesti ili invaliditeta, i to samo ako ne postoje druge opcije.

Naučnici će takođe morati da reše problem izmene pogrešnog dela genoma.

Velika je verovatnoća da čak ni u budućnosti regulatorna tela Amerike neće dozvoliti upotrebu CISPR-a ni u kom slučaju, osim za tretiranje retkih bolesti i invaliditeta, tako da primere „dizajniranih beba“ svakako nećemo videti u skorije vreme.

b92.net
Foto: wikipedia/Henk Caspers,Naturalis Biodiversity Center

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro