CURI VAM NOS, PECKAJU VAS OČI I SUZE? Vreme je da stavite JASTUK u ZAMRZIVAČ, evo zbog čega!

 

Ako je vaš jastuk star dve godine, znajte da 10 procenata njegove težine čine grinje i ćelije odumrle kože. Enzim pronađen u izmetu grinja može da izazove simptome slične gripu.

Rešavanju problema može da pomogne redovno usisavanje, a jastuk se, kažu stručnjaci, može staviti i u zamrzivač zbog ubijanja grinja. Takođe, treba izbegavati sušenje odeće na radatorima zbog povećanja vlažnosti vazduha, što pogoduje grinjama.

Alergija na izmet stotine mikroskopski malih grinja koje žive u jastuku manifestuje se curenjem nosa. Simptomi su, takođe, kašalj, svrab i suzenje očiju.

Poznato je da se milioni ćelija odumrle kože svaki dan akumuliraju u krevetima. Doktor Lisa Akerli iz ‚‚Hygiene Doctor" je rekla da same grinje ne prenose bolest, to je enzim u njihovom izmetu na koji su neki ljudi alergični.

 

 

- Ako osoba ima astmu, stvar se pogoršava. Možete stalno da imate problem sa curenjem nosa, peckanjem očiju, suzenjem očiju i kašljem. Iako su simptomi neprijatni, grinje ne mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme - rekla je Lisa Akerli.

Ona je preporučila da se ujutro ne namešta krevet jer grinje vole toplotu, pa ako se vrati posteljina to stvara neprijateljsku, hladnu atmosferu za grinje. Takođe, preporuka je pranje jastuka i sušenje u sušilicama jer ta vrelina ubija grinje.

- Ponekad, stavite jastuke u frižider jer hladnoća ubija grinje i izbegavajte sušenje odeće na radijatorima jer vlaga čini vašu kuću privlačnom za grinje - kaže ona.

 

Izvor: Klix.ba
Foto: Vecernji.hr, Twitter/alojz

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro