VREME JE DA SE OBRATITE LEKARU: Šta se krije iza neprijatnog zadaha, jakog mirisa urina i stopala?

 

Miris stopala

Ako vam se stopala "osećaju" čim izujete obuću, krivac je verovatno gljivična infekcija, a ako vam je koža u predelu prstiju još i suva, reč je o atletskom stopalu.

- Stopala imaju neprijatan miris zbog kombinacije bakterija i gljivica, koje uništavaju kožu prstiju. U tom slučaju, nemojte pipati stopala jer ćete gljivice preneti na druge delove tela. Zato, odmah tuširanje - savetuje dermatološkinja Kameron Roksar iz Njujorka.

U slučaju da vam koža između prstiju postaje previše mekana i vlažna, znači da se nakuplja još više bakterija. Kao rešenje, stavljajte bebi puder.

 

 

Jak miris urina

- Infekcija urinarnog trakta može uzrokovati proizvodnju urina koji ima neobično jak miris, a često i miris nekakvih hemikalija - kaže urolog Džejmin Brahmbat za magazin „Orlando Health". Najčešće se radi o bakteriji Ešerihija koli i u tom slučaju, hitno posetite lekara. 

Neprijatan zadah 

Ujutro ste oprali zube, ali vi i dalje imate neprijatan zadah. Može biti znak da imate apneju – poremećaj koji dovodi do povremenog prekida disanja tokom sna. 

- Apneja može uzrokovati hrkanje i terati vas da dišete na usta tokom noći. Samim tim, to isušuje usta, što je čest uzrok neugodnog daha - ističe dr Raj Dasgupta sa Univerziteta u Kaliforniji.

 

 

Kada su vam usta otvorena dok spavate, bakterije lakše dospu unutra, a kada se umnože, proizvode neugodan miris, sličan mirisu pokvarenih jaja. 

Vrlo je važno da apneju uvidite što pre, jer ona je usko povezana sa dijabetesom, hipertenzijom i srčanim oboljenjima.

 

Net.hr
Foto: Kreni Zdravo! - RTL, 24sata, ŠibenikIN

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro