PLOD RAZDORA: Da li su semenke jabuke zdrave ili otrovne?

 

Često jedemo jabuke, ali pitanje je koliko često pojedemo i njihove koštice.

Postoje oni koji ih smatraju otrovnim, dok drugi drže da su zdrava grickalica. Koštice jabuka sadrže biljni spoj zvan amigdalin. Osim jabuka, sadrže ga bademi, koštice breskve, trešnje i marelice. Spoj služi u hemijskoj odbrani semenke, a netaknut je bezopasan.

Ako je semenka zdrobljena, oštećena, prožvakana ili u probavnom traktu, amigdalin se raspada u hidrogen cijanid. Ovaj spoj je otrovan pa čak i smrtonosan u većim dozama. Cijanid je poznat otrov koji remeti dolazak kiseonika u ćelije, te može dovesti do smrti u kratkom roku, pri konzumiranju veće doze. 

 

 

Manje količine cijanida mogu uzrokovati glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost. Zbog manje težine deca su pod većim rizikom da se otruju od cijanida. Ako progutate semenke jabuke u komadu, neće vam se ništa dogoditi. Naime, semenke su zaštićene spoljašnjim slojem od probavnih sokova, te zato mogu proći želucem bez uzrokovanja štete.

Jedna jabuka sadrži od nula do 20 semenki. Bez obzira na to koliko ih ima, bilo bi dobro ukloniti semenke kod jedenja jabuke.

Savet uz ukusnu jabuku:

Kora i meso jabuke njeni su zdravi delovi, osim u slučaju korišćenja pesticida – tada se preporučuje da jabuke stavite u mlaku vodu tokom noći, te ih sledeći dan isperete.

 

 

Kurir
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro