Menstruacija vam kasni, a niste trudni? OVO SU MOGUĆI UZROCI IZOSTANKA CIKLUSA!

 

 

Ako niste u drugom stanju, a ciklus vam kasni ili potpuno izostaje, potražite pomoć ginekologa, jer uzroci mnogu da budu brojni.

Iako menstruaciju često prate grčevi, nadimanje, promene raspoloženja i talasi vreline, još je veći problem kada ona kasni ili potpuno izostane, a niste trudni niti to planirate. Tad treba tragati za uzrokom.

– Svaki ciklus kraći od 23 dana ili duži od 35 dana i krvarenje kraće od tri dana ili duže od sedam dana zahtevaju odlazak lekaru – savetuje dr Slavica Vasiljević, ginekolog-akušer.

 

ŠTITASTA ŽLEZDA VAM LOŠE RADI

Štitna žlezda reguliše metabolizam, pa ako u njenom radu postoji bilo kakav disbalans, hipotiroidizam ili hipertiroidizam, to utiče na menstruaciju. Zato, ako primetite neke od simptoma kao što su preosetljivost na hladnoću, opadanje kose, gubitak težine, hipoglikemija ili bleda koža, javite se lekaru.

UGOJILI STE SE

Ako fizička aktivnost i nagle promene telesne težine, bilo mršavljenje ili gojenje, dobiju drastičnije razmere, mogu rezultirati izostankom, čak i potpunim gubitkom ciklusa. Veliki fizički napori, koji iziskuju ozbiljne pripreme, dovode do promena ciklusa. Kada je telo pod tako velikim stresom, organizam se na svoj način štiti od potencijalne trudnoće.

 

HORMONI VAM LUDUJU

Sindrom policističnih jajnika može da dovede i do neredovnog ciklusa, ali i do potpunog izostanka menstruacije usled promene nivoa hormona.
– Kod mladih devojaka ovaj sindrom izaziva neredovan ciklus, akne, pojačanu maljavost
i gojaznost zbog povišenog nivoa muških polnih hormona, što može početi još u pubertetu –
objašnjava dr Vasiljević.
Ona dodaje da se u početku radi o blagom disbalansu, a da kasnije mogu da se  jave značajnija odstupanja u hormonskom statusu, i izmenjena funkcija hipofize. Sindrom policističnih jajnika, pored izostanka ciklusa, povećava i rizik od visokog nivoa triglicerida i holesterola u krvi, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, spontanih pobačaja, pa čak i od karcinoma materice.

UZIMATE PILULE


I mere koje preduzimate da biste izbegli trudnoću mogu da budu uzrok izostanka ciklusa. Kontraceptivne pilule mogu da izazovu nedostatak menstruacije, koji nije opasan. Potrebno je neko
vreme da se uspostavi ciklus nakon prestanka uzimanja pilula, što obično bude za nekoliko meseci i bez negativnih posledica.

 

ULAZITE U KLIMAKS


Kada žena mlađa od 40 godina ima znatan manjak hormona, može doći do preranog klimaksa. Pored
izostanka menstruacije, prate ga i talasi vrućine, noćno znojenje, suvoća vagine. Ovo i nije tako česta pojava. Na sreću, ovo stanje može uspešno da se kontroliše.

 

IMATE HRONIČNU BOLEST
Neke nelečene hronične kao i autoimune bolesti mogu usloviti izostanak menstruacije. Tako je i sa danas sve češćom celijakijom, trajnim poremećajem podnošenja glutena – kaže naša sagovornica.

 

UBIJA VAS STRES


Stres direktno utiče na genitalne organe, naročito ako je dugotrajan ili izrazito snažan.
Smrt u porodici, razvod, bolest ili bilo koji drugi iznenadni težak događaj može izazvati
izostanak, čak i potpuni gubitak ciklusa. U rešavanju ovog kompleksnog problema često
treba uključiti i psihoterapiju, a najvažnija je saradnja ginekologa i endokrinologa.

 

Izvor:Blic.rs
Foto:Twitter/HealthPurify

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro