Nos vam neprestano curi? RAZLOG SE MOŽDA KRIJE U VAŠOJ SPAVAĆOJ SOBI!

Oči vam suzne, stalno kašljete, a nos neprestano curi. Zvuči poznato? Razlog se možda krije u vašoj spavaćoj sobi.  

Ove neprijatne simptome mogu izazvati mikroskopske grinje koje se nalaze ni više ni manje, nego u vašem jastuku, tvrde naučnici.

Zgroziće vas možda činjenica da čak deset odsto težine jastuka otpada upravo na grinje i milione mrtvih ćelija koža koje se prirodno ljušte ostaju na posteljini u kojoj spavate.

- Same grinje ne prenose bolest, već enzimi u njihovom izmetu na koji su neki alergični. Kod osoba koje imaju astmu, to će samo pogoršati njihovo stanje. Ne samo da će im curiti nos, već će imati i suzne oči praćene svrbežom i kašalj -  objašnjava britanska doktorka Lisa Akerli.

Ovi simptomi mogu biti jako neprijatni, ali grinje ipak ne predstavljaju ozbiljniji zdravstveni problem.

- Dok nemate simptome izražene simptome, ne morate da ništa da preduzimate, međutim, ako se pojave problemi sa zdravljem, reagujte što pre. Nemojte spremati krevet ujutro jer grinje vole toplinu. Kako biste ih ubili, jastuk možete staviti i u zamrzivač, ako naravno imate mesta - kaže doktorka i dodaje da bi trebalo da izbegavate sušenje odeće na radijatorima, jer vlaga tada dom čini primamljivijim za grinje.

Savet je i da redovno usisavate kući i brišete prašinu, kako zbog grinja , tako zbog čitavog niza zdravstvenih problema koje život u nehigijnskim uslovima izaziva. 

- Protein koji izaziva alergijske reakcije na grinje ne nalazi se u vazduhu, pa su stoga izraženi simptomi alergije odmah ujutro jasan znak kako se problem verovatno skriva u jastuku na kome spavate. Vreme je da ga se rešite - zaključuje Akerli.

KADA JE VREME ZA ZAMENU JASTUKA?

Ako je vaš jastuk stariji od dve godine, deset odsto njegove težine otpada na grinje, mrtve ćelije kože, prljavštinu... Idelano bi bilo da jastuk, ali i celu posteljinu menjate na svake dve godine.

 

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/Bhzoomnet

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro