Izvor:
27.02.2017 u 14:53
0

ZDRAVLJE JE U ČAJEVIMA: Šta leče menta, zeleni, kopriva?

Lekovita svojstva raznih vrsta čajeva poznata su od davnina, pa je tako sasvim izvesno da svakodnevne tegobe možete ublažiti odabirom prave vrste čaja.

Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, a ako to ne možete, dodajte med i limun, ali tek kad se malo ohladi. Naime, med i limun gube svoja svojstva kada ih stavite u vrelu vodu. Koju, dakle, vrstu čaja treba odabrati? Evo nekoliko preporuka.

Menta
Osim što ima prijatan miris i ukus, čaj od mente ima brojna lekovita svojstva. Vrlo je delotvoran kod lečenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i creva. Menta zaista blagotvorno deluje na nervni sistem pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine.

Zeleni čaj
Zeleni čaj potiče iz Kine, a ima snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje rizik od bolesti srca i venaa, karcinoma i brojnih drugih hroničnih oboljenja. Zeleni čaj olakšava probavu, a blagotvorno deluje i na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svetu koji može da spreči nastanak brojnih bolesti. Osim toga, sadrži kofein pa se koristi i kao stimulans.

Aloe vera
Još u starom Egiptu koristili su aloe veru kao lek, a smatrana je i eliksirom mladosti. Indijanci su pak njome lečili rane, glavobolje i artritis. Aloe vera ima brojna lekovita svojstva, a posebno pomaže kod tegoba s probavom i želucem. Koristi se i za ublažavanje tegoba kod artritisa, psorijaze i ekcema. Čaj od aloe vere preporučuje se za jačanje imuniteta, a ima i antiupalno delovanje.

Kopriva

Čaj od koprive od davnina se koristi u lečenju upala mokraćnih puteva i bubrežnih bolesti. Kopriva ima velike količine kalijuma koji je prirodni diuretik, ali i gvožđe koje pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj od koprive pročišćava krv i podstiče obnovu ćelija, a preporučuje se kao lek za problematičnu kožu.

Kamilica
Čaj od kamilice na našim se prostorima najčešće upotrebljava kao lek za sve tegobe jer opušta, dobar je za probavu, ublažava bol, smanjuje osip, a pomaže i kod grčeva. Zbog svojih svojstava poboljšava izgled kože, a kosu čini zdravijom i čvršćom. Žene često koriste kamilicu za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Lipa
Čaj od lipe takođe se često koristi u našim krajevima. Poznato je da pruža veliku pomoć kod prehlade, gripe i nadraženog grla. Koristi se i kao prirodni lek protiv nesanice, a dobar je i za smirenje jer opušta živce, pa se preporučuje ljudima koji su izloženi psihičkim naporima. Čaj od lipe treba umereno konzumirati jer prevelike količine mogu da izazovu srčane tegobe.

lepotaizdravlje.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter