Izvor:
05.03.2017 u 08:45
0

ONA JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ VAŠEM ZDRAVLJU: Evo kako da pobedite nesanicu!

Ne možete da zaspite ili se noću budite, i to vam se dešava često? Verovatno patite od nesanice. Srećom, i za ovaj problem ima leka. Nesanica ili insomnija predstavlja poremećaj koji karakteriše otežano uspavljivanje ili prekidanje sna, a nekad i oboje.

– Osobe koje imaju nesanicu obično se bude umorne, bezvoljne, neraspoložene, što utiče na njihovo obavljanje svakodnevnih aktivnosti i značajno menja kvalitet života. Najčešći uzroci nesanice su stres, depresija, pojedini lekovi, kafa, nikotin i alkohol – objašnjava dr Gorica Đokić, specijalista neurologije Klinike za psihijatrijska oboljenja „Dr Laza Lazarević“.

Odrasloj osobi u proseku je potrebno od sedam do osam sati sna.
– Većina ljudi s vremena na vreme ima besane noći, što treba razlikovati od hroničnog poremećaja kakva je nesanica. Ukoliko vam nesanica ometa dnevno funkcionisanje, neophodno je da se javite lekaru da se prvenstveno utvrdi da li je nesanica samo simptom određenih poremećaja ili poremećaj sam po sebi – ističe dr Đokić.

Poseta lekaru prvi korak
Ona kaže da je najvažnije da osobe koje koje pate od nesanice potraže pomoć stručnjaka.
– Razni su pristupi rešavanju ovog problema: bihevioralna terapija, terapija lekovima i alternativne metode koje podrazumevaju uzimanje melatonina, valerijane ili primenu akupunkture.

SIMPTOMI NESANICE
– otežano uspavljivanje
– često buđenje tokom noći
– prerano buđenje
– umor i nakon sna
– dnevna pospanost
– depresivnost
– otežana koncentracija
– tenzione glavobolje

– Bihevioralna terapija obuhvata učenje zdravih navika vezanih za spavanje, relaksacione tehnike, psihoterapiju, kontrolu stimulusa, pa čak i restrikciju, odnosno sprečavanje sna koje nas čini umornijim sledeće noći. Medikamentozna terapija podrazumeva lečenje uzroka nesanice kao što su depresija ili akutni stresni poremećaj, odnosno lečenje nesanice lekovima iz grupe anksiolitika sa sedirajućim dejstvom ili hipnotika, ali ne duže od nekoliko nedelja – savetuje dr Gorica Đokić.

Takođe, ističe naša sagovornica, za zdrav san važno je stvoriti naviku da se u slično vreme odlazi na spavanje, kao i da se u slično vreme budi kako bi se stvorio biološki ritam spavanje-budnost.
– Ovde važi pravilo: što se ranije ustaje, ranije se i ide u krevet.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/MePinkm

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter