Izvor:
13.03.2017 u 01:04
0

CIGARETE, ZRAČENJE I NEZDRAV ŽVOT NISU UZROK: Ovo je pravi razlog zbog kog se oboli od raka!

Bacite se na povrće. Redovno vežbajte. Svakodnevno mažite kremu za sunčanje. Bežite što dalje od cigareta. Sve ove preporuke nam već godinama daju lekari u nadi da će se broj obolelih od raka smanjiti.

Međutim, sada se pojavilo novo istraživanje čiji rezultati kažu da su svi ovi preventivni koraci manje bitni nego što smo mislili. Studiju je izveo Univerzitet Džon Hopkins, a rezultati kažu da je dve trećine slučajeva kancera kod odraslih ljudi izazvano nasumičnom mutacijom gena koja je podstakla rast tumora. Drugim rečima, većina slučajeva oboljevanja od kancera je čist nedostatak sreće, kažu autori ove studije.

Ovo istraživanje je sprovedeno, jer je naučnike zanimalo zašto su neka tkiva, poput onih u tankom crevu i pankreasu, podložnija tumorima od drugih. Nakon sveobuhvatnog istražvanja na tu temu, zaključili su da, što se više deoba ćelija desi u tkivu, veća je šansa da dođe do tumora.

– Naše istraživanje dokazuje da, što je veći broj deoba matičnih ćelija u tkivu, veća je i šansa za oboljevanje od raka – kaže Bert Vogelstejn, jedan od autora studije i profesor onkologije.

Da li to znači da slobodno možete da se prepustite gomili masne, nezdrave, slane hrane, sa sve cigarama, dok se pržite na suncu? Naravno da ne. Iako su istraživanja pokazala da su 22 tipa kancera izazvana nasumičnim mutacijama, devet drugih, poput jednog tipa raka kože, glave i vrata, kolorektalni kancer i rak pluća su blisko povezani sa stilom života. Što se tiče raka dojke, tu još nisu sigurni ni u šta, jer se naučnici tim tkivom nisu ni bavili.

Izvor: womenshealthmag.com
Foto: Twitter/business

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter