Izvor:
17.03.2017 u 03:08
0

Zastrašujuće: EVO ŠTA SVE MOŽE DA VAM SE DESI AKO IMATE SAMO PET KILOGRAMA VIŠKA!

Višak telesne težine ne samo da povećava rizik od dobijanja dijabetesa i srčanih bolesti, već može uticati na pojavu čak 11 vrsta karcinoma. Za svakih pet kilograma viška povećava se šansa za rak žučnih kanala i to za čak 56 odsto.

Ovo su rezultati najnovije velike studije, koja je objavljena u “British Medical Journalu”, i koja upozorava da višak kilograma povećava rizik za dobijanje raka debelog creva, rektuma, maternice, dojke, jajnika, bubrega, gušterače, želudca, žuči i žučne kese, jednjaka, pa i kostne srži.

Istraživanje je uključivalo analizu više od 204 pređašnjih studije o gojaznosti, od kojih je 95 uključivalo indeks telesne mase (ITM) kao rizik za neke bolesti, a u 12 su dobijeni čvrsti dokazi o povezanosti debljine s različitim vrstama raka.

Analiza je pokazala da s povećanjem ITM-a raste i rizik za zloćudne bolesti. Tako kod muškaraca povećanje telesne težine za pet kilograma povećava rizik za rak debelog creva za devet odsto, dok je hormonalna terapija povećala rizik od raka dojke kod debelih žena u postmenopauzi za 11 odsto. Brojke su još gore kad je reč o takozvanom bilijarnom traktu, odnosno žuči i žučnim kanalima kod kojih se rizik za karcinom povećava za čak 56 odsto kod svakih pet kilograma viška. Premda je istraživanje povezalo i neke druge vrste raka s debljinom, jaki dokazi utvrđeni su za spomenutih 11, ali nije utvrđen mehanizam preko kojeg se to događa.

Svaka peta osoba gojazna

Ovo je upozorenje i našim građanima, jer iz godine u godinu imamo sve više gojaznih, pa tako u Srbiji svaka peta osoba ima višak kilograma. Istraživanja Instituta “Batut” pokazuju da 40 odsto osoba u Srbiji ima normalnu telesnu težinu, da je pothranjeno 3,2 odsto, predgojazno 35 odsto i gojazno 21 odsto stanovništva.

Prema obimu struka, u Srbiji je gojazno 57 odsto muškaraca i 68 odsto žena i to najviše u južnoj i istočnoj Srbiji i svi oni po ovoj studiji imaju dodatni rizik za razvoj zloćudnih bolesti. Najmanje gojaznosti ima u Beogradu, a najviša u južnoj Srbiji.

I kada su deca u pitanju, učestalost gojaznosti je povećana čak pet puta, a u Institutu “Batut” napominju da će 30 odsto gojaznih predškolaca i kada odrastu biti gojazni, a da tome isključivo doprinosi fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

Šta treba raditi

Dr Ana Jovićević, epidemiolog u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da bi javnost, ali i lekari trebalo da posvećujui više pažnje problemu telesne težine, jer ona nije rizik samo za razvoj dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, već i za nastanak raka.

– Način života, ishrana i fizička aktivnost u kombinaciji mogu da spreče pojavu svih karcinoma za 30 do 40 odsto. To je poznata stvar doktorima koji se bave malignitetima. Sa druge strane, gojaznost utiče na hormone, koji su pak povezani sa javljanjem hormonski zavisnim tumorima, kao što je rak dojke, debelog creva, prostate. Sve je to povezano, i kada bi promenili način života, koji uključuje fizičku aktivnost i zdravu ishranu, verujem da bi u značajnoj meri mogli da preveniramo pojavu karcinoma u Srbiji – objašnjava dr Jovićević.

Ovo istraživanje kod kojeg su korišćeni vrlo strogi kriterijumi za procenu dokaza pokazala je da manje od pola stanovništva shvata da gojaznost povećava rizik od raka iako više od polovine njih ima višak kilograma, što je zabrinjavajuće. U opasnosti nisu samo gojazne osobe, već i one koje imaju višak masnoća, smatraju stručnjaci.

U Srbiji 36.000 osoba svake godine dobije neki oblik raka

Ovo su najučestaliji karcinomi u našoj zemlji:

Rak pluća – 6.000 osoba

Rak dojke– 4.500 žena

Rak debelog creva – 4.500 ljudi

Rak prostate – 1.400 muškaraca

Rak grlića materice – 1.200 žena

Blic
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter