Izvor:
18.03.2017 u 21:42
0

LEKARI UPOZORAVAJU: Krpelji počinju da haraju i nose ove opasne bolesti!

Sunce samo što je ogrejalo, ali to je bio dovoljan znak krpeljima da se probude. Vlasnici pasa kažu da ih ovog proleća ima kao nikada do sada. Zato, pre nego što krenete u prirodu, treba da se zaštitite od ovih krvopija.

Svakog proleća strahujemo od njih, a svakog proleća ih je sve više. Prošle godine ih je zbog neuobičajeno visokih temperatura bilo više nego ranijih godina, a pritom su se duže i zadržali upravo zbog lepog vremena.

– Krpelji su vrlo otporni, i ne smetaju im čak ni velike oscilacije u temperaturi jer se zavuku duboko pod zemlju. Čak i vetar može da ih premesti, a možete ih naći i u krošnmjama drveća – upozorava dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse.

Ona dodaje i da ovi paraziti ne mogu da pređu sa životinje na čoveka, ali i da je vrlo važno da, ukoliko imate kućne ljubimce, preduzmete sve mere kako biste ih zaštitili, a pre svega ih vakcinišite.

Kako biste se zaštitili, bilo bi idealno da izbegavate neuređene travnate površine, a ako imate dvorište trebalo bi da redovno kosite travu kako biste se rešili napasnika.

Kad boravite u prirodi, treba da nosite odeću dugih rukava i nogavica, i da po povratku kući obavezno pregledate kožu i kosu.

Posebno obratite pažnju na prevoje kolena, ispod pazuha ili iza ušiju, jer krpelji traže najmekše mesto na koži gde će zariti rilicu. Ovaj parazit treba da se ukloni u prva 24 časa od uboda kako biste bili sigurni da nije stigao da prenese neku od bolesti.

A lajmska bolest, iako svakako najopasnija, nije jedina koje se treba plašiti.

– Krpelji prenose nekoliko desetina virusnih bolesti, a pored lajmske, poprilično je opasna i piroplazmoza – kaže dr Dimitrijević.

Piroplazmoza je sezonsko oboljenje akutnog toka koje se širi po telu i ulazi u crvena krvna zrnca koja donose kiseonik do ćelija. Kako su eritrociti razoreni, ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika, pa se kod zaraženog javljaju umor, bezvoljnost i malaksalost. Uz to, simptomi bolesti su i visoka temperatura, tamna boja urina i pojava krvi u izmetu. Ova bolest je vrlo uobičajena kod pasa, i veliki je procenat smrtnosti usled nje, a u ređem procentu može se preneti i na čoveka. I to je još jedan razlog da preduzmete sve mere opreza kada boravite u prirodi.

KAKO PRAVILNO ODSTRANITI KRPELJA?

Odstranjivanje krpelja iz kože je najsigurnije obaviti u domu zdravlja, odeljenju za kožne bolesti.

Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tela. Pinceta se najpre malo povuče nagore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati. Ukoliko je neko sam pokušao da odstrani krpelja i u tome nije uspeo u celosti, ne treba da pokušava da odstrani preostali deo, već da se obavezno obrati lekaru.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/BrzeVijestiNET

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter