Izvor:
21.03.2017 u 20:26
0

NAUČNICI OTKRILI: Smrtonosan otrov pauka smanjuje posledice šloga?

AUSTRALIJSKI naučnici otkrili su za sada jedinu supstancu koja može dramatično da umanji posledice šloga.

Do otkrića je došlo nakon što su istraživači univerziteta iz Kvinslenda ispitivali DNK otrova jednog od najopasnijih paukova na svetu, "Hadronyche modesta", poznatijeg kao "Pauk levkaste mreže", i otkrili protein koji je potpuno bezopasan, ali ima pozitivno dejstvo na moždane ćelije.

Testiranje na pacovima pokazalo je da jedinjenje umanjuje štetu na mozgu za čak 80 procenata, ukoliko se primeni u roku od dva sata, ili 65 odsto posle osam časova.

– Verujemo da smo prvi put do sad pronašli način da umanjimo posledice oštećenja na mozgu posle šloga – rekao je profesor Glen King sa Instituta za molekularnu nauku iz Kvinslnda.

Do šloga dolazi kad je deo mozga odsečen od krvotoka, i samim tim kiseonika, što tera ćelije da sagorevaju glukozu i proizvode kiselinu koja ubija neurone. Protein deluje tako što blokira prirodnu reakciju neurona na povećanje pH vrednosti u okolini.

novosti.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter