Izvor:
22.03.2017 u 17:28
0

Najučestalija bolest savremenog društva: KAKO POBEDITI DEPRESIJU?

Ako ste se depresivni, priznajući problem je prvi ali najteži korak za lečenje depresije. Ako za taj korak, možete naći podršku i adekvatno lečenje možete da zaustavite depresiju i preuzimete svoj život u svoje ruke.
Lekar će vas pitati o simptomima i predložiti neke analize krvi ili urin testove da vidi da li bilo koja druga bolest izaziva simptome koje vi imate.
Većina ljudi sa depresijom su tretirani od svojih lekara opšte prakse. Međutim, nekada kada se radi o teškoj depresiji pacijenti će biti poslati kod psihijatra – doktora specijalizovanog za mentalno zdravlje.

Nelečena depresija
Bez tretmana, šanse da se pacijent oporavi su veoma male. Depresija često dovodi do stalnog pogoršanja stanja. Netretirana epizoda depresije traje 6-24 meseci. Dve trećine od depresivnih pacijenata su obično izmedju dve epizode. Approksimativno 1/4 će nastaviti da pati od dugotrajne depresije. Više od polovine onih koji su imali depresivne epizode, će dobiti novu. Svaki novi period depresije povećava rizik od druge epizode.

Samopomoć
Blage depresije mogu se povući potpomognuto redovnim vežbanjem. Redovne sportske akivnosti, pa čak i ubrzan hod mogu učiniti da se osećate bolje. Vaš lekar opšte prakse može vas savetovati da pratite program vežbanja. Takodje je veoma korisno da jedete zdravo i ne pušite ili pijete alkohol, što može učiniti da se osećate još bolje. Vodite računa o sebi ne dopuštajući da radite stvari koje čine da se ne osećate dobro.

Saveti za lečenje depresije:
• Saznati što više o depresiji. Važno je utvrditi da li su simptomi depresije nastali zbog osnovnog zdravstvenog stanja. Ako je tako, taj uslov treba da se tretira prvi. Koliko je teška depresija takođe ima veoma ulogu u odredjivanju tretmana.
• Potrebno je vreme da se pronađe pravi tretman. Na primer, to može uspeti tek iz nekoliko pokušaja dok se pronađe pravi terapeut i pravi lek.
• Ne treba se oslanjati samo na lekove. Takodje je potrebno usvojiti neke nove navike naročito one koje se odnose na zdrav način življenja.
• Misliti na socijalne podršku. Što se više neguju društvene veze obezbdjuje se veća zaštita od depresije. Tražeći pomoć nije znak slabosti nego snage.
• Lečenje zahteva vreme i posvećenost. Lečenje depresije zahteva neko veme vreme i ponekad može biti i frustritajuće sporo. To je normalno. Terapija takodje ima svoje uspone i padove.

Promene u načinu života
• Fizičke vežbe. Redovne vežbe pružaju prirodne hemijske promene u vašem telu, za podizanje raspoloženja. Ne morate da trenirate za maraton, čak i kratka šetnja svakog dana će pomoći.
• Zdrava ishrana. Uravnptežena ishrana je važna i za fizičko i mentalno zdravlje.
• Uredno spavanje. Slab san ima jak uticaj na raspoloženje.
• Socijalna podrška. Jaka socijalna mreža smanjuje izolaciju, ključni faktor rizika za depresiju. Redovan kontakt sa prijateljima i porodicom ili članstvo u nekim udruženjima ili grupama. Volontiranje je odličan način socijalne podrške i pomoći drugima. Pomažući dugima pomažete sebi.
• Smanjenje stresa. Napravite promene u svom životu da bolje upravljate dešavanjima i smanjite stres. Previše stresa pogoršava depresiju i stavlja vas u rizik za buduće depresijske epizode.

Izvor: saveti.rs
Foto: Twitter/vijestihr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter