Izvor:
27.03.2017 u 15:09
0

ITALIJA UVODI ZAKON O MENSTRUACIJI: Velika prašina digla se oko ove teme, evo šta piše u njemu!

Italijanski parlament razmatra predlog zakona prema kom bi kompanije zaposlenim ženama morale da odobre tri dana plaćenog odmora svakog meseca, za vreme menstruacije.

Ako parlament prihvati ovaj zakon, Italija će postati prva zapadna zemlja sa aktivnom politikom „menstrualnog odmora“ za zaposlene žene.

Donji dom italijanskog parlamenta započeo je raspravu o nacrtu zakona, koji bi, ako bude donet, naredio kompanijama da odobre tri dana plaćenog odmora ženama koje imaju bolne menstruacije, i to svakog meseca.

Neki italijanski mediji su pozdravili ovaj zakon kao korak napred koji bi pomogao zaposlenim ženama koje pate od grčeva za vreme menstruacije.

Ipak, zakon je naišao na kritike, čak i od strane zaposlenih žena koje pokušava da zaštiti. Neki strahuju kako bi zakon mogao da ima kontraefekt i kako će zapravo delovati protiv žena kojima je ionako teško da se izbore za poslove u Italiji.

Tako Lorenza Pleuteri iz časopisa Dona moderna piše kako bi ovaj zakon podstakao poslodavce da zapošljavaju muškarce, a ne žene.

Na papiru se čini kako Italija ima zakon o radu koji pogoduje ženama. Zakonom je propisano pet meseci porodiljnog odsustva, za vreme kojeg majka prima 80 odsto svoje plate. Nakon toga, oba roditelja mogu da traže dodatnih 6 meseci dopusta za vreme kojih mogu da dobiju 30 odsto plate.

index.hr
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter