Izvor:
27.03.2017 u 16:10
0

INVAZIJA MUVA KLINTONKI: Čuvajte se ujeda, mogu da vam naprave ozbiljne probleme!

Iako im još nije vreme, u pojedinim delovima grada pojavile su se crne mušice, poznatije kao “bube klintonke“, čiji ujed može da izazove veliki otok, infekciju, pa čak i upalu potkožnih tkiva, a kod osetljivih čak i gušenje.

Možda su visoke temperature prethodnih dana doprinele da se ove mušice pojave kada im nije sezona, obično se najezda očekuje na početku leta. Našle su već i svoje prve žrtve, a oni koji su imali susreta sa njima kažu da ih ima pored reka i velikog rastinja i to u ruralnijim krajevima.

Reč je o maloj bubi, sličnoj mušici, a ubod joj je kao kod komarca, jer ima drugačiji usni aparat nego muva. Pojavila se 1999. godine i to neposredno nakon NATO bombardovanja Srbije, zbog čega su je u narodu nazvali “buba klintonka“.

Slične su onim golubačkim mušicama, i iako deluju bezazleno, mogu biti opasne.

Najveći problem je što ne možete da znate niti predvidite kada će vas ujesti, pa veliki oprez ne znači i da ćete sprečiti problem koji donose ovi insekti.

Simptomi i prva pomoć

Njen ujed pravi veću rupicu na koži, koja jako svrbi. Mesto uboda može dramatično da otekne, a zbog jakog svraba, češanjem se povećava šansa da se toksin prenese dublje pod kožu, zbog čega nastaje infekcija, pa čak i upala potkožnog tkiva.

Prva pomoć u tim situacijama je krema za smanjivanje svraba, ali nakon toga odmah se treba obratiti lekaru.

Zato lekari savetuju da ljudi, posebno oni koji su podložni alergijama, ukoliko ih buba ujede obavezno treba da popiju neki medikament protiv alergija, kako bi smanjili rizik od gušenja ili većeg otoka, prenosi Blic.

Po dosadašnjem iskustvu lekara, ovaj insekt najčešće napada ruke i noge, mada ujedi mogu biti na bilo kom delu tela. Zato je u ovom periodu prva zaštita dug rukav i garderoba svetlije boje.

Izvor: Telegraf
Foto: Facebook/Dejan Djuric

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter