Izvor:
31.03.2017 u 16:09
0

Istorijski uspeh:  PRVA TRANSPLANTACIJA MATERICE U SRBIJI!

Prva transplantacija materice u svetu kod jednojajčanih bliznakinja uspešno je izvedena u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj prošlog vikenda. Ujedno je u pitanju i prva transplantacija materice izvedena u Srbiji.

Operacija je urađena u nedelju 26. marta, počela je oko osam ujutro i trajala je duboko u noć.

Reč je o bliznakinjama starim 34 godine. Jedna koja ima matericu već je majka troje dece, a sada se svi nadaju da će i njena sestra bliznakinja kojoj je presađena materica uskoro imati potomstvo.

– Pacijentkinje su odlično, dobro se oporavljaju i u odličnom su stanju – rekao je za RTS direktor Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić navodeći da za sada postopretavni tok ide idealno, ali da je još rano da se radujemo potpuno.

Operacija je dobro prošla, protok krvi u presađenoj materici je veoma dobar, embrioni su spremni i očekuje se da će za šest meseci biti urađen embriotransfer.

U operaciji je učestvovao veliki tim lekara iz Tiršove i stručnjaci iz sveta, na čelu sa stručnjakom iz Švedske, profesorom Macom Braunstonom.

U timu su bila tri lekara iz Švedske, tri lekara sa Harvarda, direktor Transplantacione hirurgije sa Harvarda, profesor Štefan Tulius, tri lekara iz Izraela i orgomna ekipa iz Tiršove, veliki broj sestara i ostalog osoblja.

– Posebno nam je drago da su gosti iz inostranstva bili zadovoljni i pohvalili naš tim – kaže Radojičić.

Navodi da klinka u Tiršovoj ima veliko iskustvo u transplantaciji i u genitorekonstruktivnoj hirurgiji, te projekat koji radi zajedno sa Institutom u Geteburgu.

Kako je rekao Radojičić, Srbija je izabrana za ovaj poduhvat zbog dobre dugogodišnje saradnje, veoma dobrih tehničkih i medicinskih uslova, odličnog tima stručnjaka, a i zbog toga što su pacijentkinje iz Srbije.

Radojičić kaže da se, prema statistici, oko 10 do 15 devojčica godišnje rodi bez sa ovom anomalijom, odnosno bez materice.

– One nisu imale mogućnost da budu majke i rađaju i na ovaj način smo napravili korak napred u medicini – rekao je Radojičić.

Foto: pexels.com, pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter