Izvor:
14.04.2017 u 13:00
0

NOVA NADA ZA OBOLELE: Genski test u borbi protiv raka!

Nakon što su joj dijagnostikovali karcinom jajnika, Gorica Đaković (49) iz Beograda odlučila je da uradi još jedan test, koji je dostupan jedino u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, i da na taj način sebi produži život.

Reč je o testiranju na BRCA 1 i BRCA 2 mutirane gene, koji mogu da budu odgovorni za nastanak karcinoma jajnika i dojke. U slučaju da Gorica bude pozitivna na ove gene, ona će dobiti odgovarajuću terapiju koja joj može produžiti period bez bolesti, gotovo tri puta više u odnosu na one pacijente koji te lekove ne primaju.

– Rak jajnika mi je otkriven 2014. godine i do sada sam imala dve operacije i šest hemoterapija. Sada sam odlučila da se testiram na BRCA 1 i BRCA 2, jer ću tako saznati da li imam genetsku predispoziciju za ovako tešku bolest – priča Gorica.

Simptome poput nadutosti stomaka, bolova u leđima, zatvor… dugo je zanemarivala. Znala je da ima cistu na jajniku i čak je tri puta uzimala uput za pregled u Institutu za onkologiju, ali zbog obaveza uvek ih je odlagala.

– Jednostavno, nisam dovoljno važnosti pridavala svom zdravlju. I kada mi je ta cista na kraju pukla, imala sam šta da čujem od lekara. U toj cisti bio je rak. Imala sam sreće da se on nije proširio – priseća se Gorica.

Sada zna da je načinila veliku grešku, pa se zbog toga odlučila na novo testiranje, od koga, kako kaže, ne strepi, iako se približno 10-15 odsto karcinoma jajnika razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA 1 i BRCA 2 gena.

U genetskoj laboratoriji Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ciljano se rade ove analize kod obolelih ljudi, ali i kod potpuno zdravih. Nabavljeni su novi, moderni aparati, pa se mutacija gena određuje preko kapi krvi. Ove godine Republički fond za zdravstveno osiguranje po prvi put je obezbedio novac za testiranje 50 žena, dok će za ostale analize takođe biti besplatne jer se pokrivaju iz donacija.

– Do sada je testirano više od 60 obolelih žena kojima je dijagnostikovan rak jajnika. Kod 11 je pronađen BRCA mutirani gen, a njih sedam se već nalazi na savremenoj personalizovanoj terapiji. I zdrave osobe se mogu testirati samo ako dolaze iz porodice u kojima je bilo obolelih od ove vrste karcinoma. Dokazano je da se ovi geni prenose sa roditelja na decu. Svako ko je oboleo od karcinoma jajnika i kod koga se detektuju ovi mutirani geni, mora da bude svestan da se radi o naslednoj promeni. Takav pacijent mora da dođe ponovo u genetsko savetovališe da bismo našli krvne srodnike koji treba da se testiraju na ove promene – objašnjava dr Mirjana Branković Magić, načelnica Genetske laboratorije.

Međutim, ono što je trenutno najveći problem jeste to što se i testiranje i terapija obezbeđuju putem donacije. Zato pacijentkinje obolele od raka jajnika žele da se nađe sistemsko rešenje, tako da svaka od njih može da dobije terapiju, uz pomoć i podršku države.

– U poslednje vreme je bilo određenih pomaka, jedan lek je nedavno stavljen na listu RFZO što je velika stvar, ali moramo da naglasimo da u Srbiji ima još žena obolelih od raka jajnika koje nemaju obezbeđenu terapiju iako su im lekovi nadohvat ruke. Daleko od toga da je problem rešen, zato se i dalje zalažemo za bolje i efikasnije lečenje svih obolelih žena. Inače ćemo morati da se kao i do sada snalazimo na razne načine u potrazi za adekvatnim lekom ili da se uzdamo u dugovečnost donacija – rekla je Zorica Velicki iz udruženja "Progovori".

Rak jajnika peti po smrtnosti

Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena, peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 630 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 400 života.

Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma ovarijuma, a jedna umre od ove bolesti. I pored značajnog broja obolelih, kako u Srbiji, tako i u svetu, rak jajnika spada u retke tumore. Lečenje raka jajnika ostaje izazov za lekare, ne samo zbog agresivnog toka bolesti već i zbog nedostupnosti novih terapija.

blic.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter