OPREZ: Evo šta hod kazuje o zdravlju!

 

Da li ste znali da je hod odličan pokazatelj stanja organizma i eventualnih zdravstvenih tegoba? Stručnjaci ističu da način i brzina hodanja mogu da ukažu na dijabetes, artritis i avitaminozu, degenerativne promene, Alchajmerovu bolest i druga ozbiljna oboljenja.

- Spori hod može da upozori na dijabetes, artritis, rizik od demencije, dok brzo hodanje pokazuje da telo funkcioniše dobro. Mlada i zdrava osoba u dobroj formi u proseku treba da hoda 1,2 do 1,4 metra u sekundi. Međutim, i relativno blagi artritis ili drugi bolovi uticaće na usporavanje hoda. Osobe sa artritisom hodaju sporije od metra u sekundi, a ako je stanje veoma loše, samo pola metra u sekundi.

- Na osnovu brzine hodanja može da se predvidi i koliko će dugo neko živeti, tvrde naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu. Oni su detaljnim istraživanjem ustanovili da osobe koje hodaju sporije imaju veći rizik od umiranja, dok su brzi, žustri ljudi živeli duže od statistički predviđenog životnog veka.

- Kratki koraci mogu da ukažu na osteoartritis, oštećenje mišića kao posledice nošenja visokih potpetica, ali i na limitirane sposobnosti doživljavanja orgazma. Kada je reč o osteoartritisu, najčešće se radi o kukovima, dok blokada mišića karlice može biti povezana sa oštećenjima koja utiču na sposobnost postizanja vaginalnog orgazma.

Novosti
Foto:Blic

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro