Izvor:
15.04.2017 u 07:58
0

ODMAH PROMENITE OVE NAVIKE: Popravite držanje i pomozite kičmi!

Potrebne su vam samo dve sekunde dnevno da biste popravili držanje tela i ispravili kičmu…

Zbog sve više sedentarnog načina života, sve više ljudi ima krivu kičmu i generalno loše držanje. To dovodi do različitih problema, a najveći su bolovi u kučmi i vratu. Da biste ih sprečili dovoljno je da svakodnevno izdvojite po dve sekunde – na poslu, kod kuće, dok ste u šetnji i da ubacite sledeće vežbice u svoju rutinu:

1. Menjajte držanje torbe

Svakog jutra uzimate telefon, ključeve i torbu koju stavljate preko desnog (ili levog) ramena. Svaki dan je tako, bilo da idete na posao ili izlazite sa prijateljima. Torba je uvek na istom ramenu. Zbog njene težine, vremenom se stvara pritisak i u kičmi, a samim tim i bolovi. Da biste to sprečili, menjajte periodično držanje torbe i u njoj nosite samo preko potrebne stvari. Ako ipak morate da nosite dosta stvari, preporučuje se nošenje ranca koji će ravnomerno rasporediti težinu na oba ramena.

2. Podesite monitor u visini očiju

Ako se non stop savijate kako biste pisali ili pročitali nepto na laptop, vreme je da investirate u nosač ili monitor kojeg ćete postaviti u visini očiju. Previše savijanja nad loptopom utiče na razvijanje velikih bolova i lošeg stava tela.

3. Razmišljajte o ušima

Verovatno se pitate kakve veze imaju uši sa držanjem tela? Nemaju nikakve, ali vam jedna stvar koja uključuje njih može pomoći – da s ene biste savijali i spuštali glavu dok kuckate poruku ili radite nešto na telefonu, pazite da vam uši uvek budu u ravni sa ramenima. Na ovaj način ćete ojačati kičmu i smanjiti pritisak u vratu.

4. Ne prekrštajte noge

Da bi ste sedeli pravo, sa ispravljenom kičmom, zaboravite na prekrštanje nogu i ramena držite u ravni sa kukovima. Možda će vam biti teško u početku, ail treba da imate na umu da sedenje na ovaj način loše utiče na vene, cirkulaciju i držanje tela.

5. Podignite stolicu

Ako sedite za stolom i kompjuterom ceo dan, verovatno vam je stolica previše nisko postavljena. da biste to proverili pogledajte da li laktovi formiraju ugao od 90 stepeni dok pišete na tastaturi. Ako ovo nije slučaj, podignite stolicu kako biste smanjili pritisak na trapezasti mišić na leđima koji se stvara zbog konstantnog savijanja ramena.

6. Istežite se – stalno!

Ako osetite da se polako “uvijate” ka unutra, ispravite se i levu ruku prebacite na desnu stranu preko glave. Držite tako ruku oko 30 sekundi, a zatim zamenite ruke. Na ovaj način ćete smanjiti tenziju u vratu i leđima.

Izvor: zenskimagazin.rs
Foto: Twitter/balansmedikabg

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter