Izvor:
29.05.2016 u 14:23
0

ZDRAVE, ALI OPASNE: Ne preterujte u konzumiranju trešanja i jagoda!

Naučnici su potvrdili da su trešnje pune antioksidanata i da imaju dobar uticaj na lečenje bolesti srca, kostiju i bola.

Ovo crveno voće sadrži puno antocijanina i može da otkloni bol. Dvadeset trešanja je bolje nego jedan aspirin. Sadrže puno magnezijuma i kalcijuma, pa su dobre za kosti. Sadrže mnogo vode, a malo kalorija, odlične su za ljude koji žele da smanje kilažu.

Dokazano je da jagode imaju antiupalna i dejstva koja ublažavaju bol, Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore sa kancerogenim ćelijama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože. Jačaju imunitet jer su bogate vitaminom C, koji pospešuje imunitet i štiti od infekcija.

Najviše se obradujemo sezoni ovih voćki, ali nismo svesni toga da jagode i trešnje treba jesti u određeno doba dana i u određenim količinima, tačnije samo onoliko kolika nam stane u šaku.

Ne bi trebalo da se daju deci mlađoj od godinu dana i njihovo uvođenje u ishranu deteta mora biti postepeno da se ne bi javile alergije koje se najčešće manifestuju kroz osip, curenja nosa, poteškoće sa disajnim i probavnim sistemom.

Nisu preporučljive osobama koje imaju problem sa viškom telesne težine ili povišenim vrednostima holesterola i triglicerida u krvi.

Dovoljno ih je konzumirati samo dva-tri puta nedeljno, i to između 17 i 19 časova po letnjem račuvanju vremena i to bez dodatka šećera.

Ista mera važi i za trešnje. Pored toga što sadrže obilje vitamina C i beta-karotina, vitamine K i B6, folnu kiselinu i minerale kalijum, gvožđe, bakar, mangan, kalcijum, magnezijum, kobalt, fosfor i cink, ne treba preterivati.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter