Izvor:
16.05.2017 u 13:48
0

SMANJITE TEGOBE: Ortokin terapija odlaže operaciju zglobova!

Oštećenje zglobova usled osteoartritisa, povrede tetiva, ligamenata, mišića, uspešno se mogu lečiti ortokin terapijom – metodom u kojoj se kao lek koristi isključivo krv samog pacijenta.

Začetnik te terapije profesor Piter Veling iz Nemačke gostovao je danas u Institutu za reumatologiju gde je upoznao srpske kolege o najnovijim tehnologijama i načinima lečenja teških reumatskih bolesti.

Ova metoda se u Srbiji primenjuje od 2012. godine, do sada je tretirano više od 1.000 pacijenata, a jedna od ustanova gde se primenjuje je upravo Institut za reumatologiju.

Direktor Instituta profesor Nemanja Damjanov pojašnjava da se kod ortokin metode koriste ćelije krvi obolele osobe, gde se te ćelije u posebnim uslovima podstiču da proizvode određene molekule koji smiruju upalu i ubrzavaju oporavak oštećenog tkiva u zglobu. Prednost ove metode, pojašnjava on, je što se molekul proizvodi od ćelije samog pacijenta, te nema alergijskih reakcija i preparat je potpuno bezbedan.

Metod još uvek ne finansira RFZO, a profesor Damjanov kaže da je teško reći kada će ona biti dostupna o trošku Fonda. Profesor Veling pojašnjava da se metoda može koristiti kod pacijenata kod kojih nije došlo do teških oštećenja hrskavice, već ukoliko se oboljenje otkrije na vreme, u početnoj fazi. Na ovaj način mogu se lečiti oštećenja kolena, kukova, hronični bolovi u ramenu, sportske povrede – povrede tetiva i mišića.

"Dugotrajnost i uspešnost lečenja zavisi od stepena oštećenja. Ukoliko je težak stepen oštećenja, tada ova metoda ne može da zameni operativno lečenje – ugradnju veštačkog zgloba. Međutim, ukoliko je srednji stepen oštećenja, terapija je uspešna, može da smanji tegobe, popravi funkciju zgloba i odloži hiruršku intervenciju", rekao je Veling.

Među svetski poznatim ljudima koji su lečeni ortokin metodom je papa Jovan Pavle Drugi, za koga Veling, u šali kaže, da je blagoslovio ovu terapiju. Takođe, od deset najbolje plasiranih teniserki šest je lečeno ovom metodom, kao i košarkaši Kobi Brajant i Dino Rađa, rekao je Veling.

tanjug.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter