Izvor:
19.06.2017 u 01:55
0

OPREZNO SA ALKOHOLOM: Ovo piće povećava rizik od raka!

U vinu ponekaad zaista jeste istina, ali sada ona nimalo nije lepa i neće se dopasti onima koji više vole belo.

Ukoliko volite gemišt, odnosno kod nas sve popularniji špricer, ili čisto belo vino, najnovija vest vam se neće dopasti. Konzumiranje samo jedne male čaše belog vina dnevno može povećati opasnost od razvoja melanoma za 13 odsto, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici sa američkog Univerziteta Braun.

Melanom je oblik malignog tumora, a svoj razarajući put po telu počinje u melanocitima, ćelijama koje boje kožu, odnosno proizvode pigment melanin. Na koži čoveka već ima veoma puno pigmenta melanina, a to su mladeži. Melanom je značajno manje zastupljen od ostalih vrsta raka kože, ali je smrtonosniji.

Profesorka dermatologije i epidemiologije na Univerzitetu Braun u Providensu Aunjang Čo i njene kolege nedavno su u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention objavili rezultate istraživanja o povezanosti konzumiranja belog vina i melanoma, piše The Tribune.

Odranije je poznato da se pojava raka kože povezuje sa preteranim izlaganjem ultraljubičastim zracima, ali rezultati američke studije iznenadili su i same naučnike.

– Iznenadili smo se kad smo ustanovili da je belo vino jedino piće koje se povezuje s povećanim rizikom od nastanka melanoma. Razlog je zasad još nepoznat, ali istraživanja su pokazala da neke vrste belog vina imaju više nivoa acetaldehida od crnog vina, piva i likera. Iako i crno i belo vino sadrže sličnu količinu acetaldehida, polifenoli (antioksidanti) sadržani u crnom vinu, čini se, neutrališu opasnosti. Poznato je da acetaldehid oštećuju DNK.

Tokom istraživanja Čo i njene kolege su analizirali podatke iz tri velike studije u kojima su učestvovale 210.252 odrasle osobe. Od ispitanika se tražilo da ispune upitnik o svojoj ishrani, te o količini i vrsti alkohola koju konzumiraju.

Računali su da standardno piće sadrži 12,8 grama alkohola, a učesnici istraživanja praćeni su tokom 18 godina. Jedinica alkohola definiše se kao osam grama čistog alkohola.

Čo i tim su došli do još jednog neobičnog zaključka. Naime, melanomi koji su se razvili na delovima tela manje izloženim ultraljubičastim zracima češće su se povezivali s konzumiranjem belog vina.

Na primer, odrasla osoba koja je dnevno u organizam unosila najmanje 20 grama alkohola bila je za 73 odsto u većoj opasnosti od razvoja melanoma na torzu, a opasnost od pojave melanoma na glavi, ekstremitetima i na vratu iznosila je samo dva odsto.

Umereno konzumiranje alkohola dosad se povezivalo sa opasnostima od razvoja nekih drugih bolesti, poput srčanih oboljenja.

– Rizike i dobre strane konzumiranja alkohola treba razmotriti individualno. Potrebno je sprovesti dodatna istraživanja da bi se u potpunosti razjasnila povezanost razvoja melanoma i konzumiranja belog vina, ali melanom u svakom slučaju treba uvrstiti na spisak karcinoma povezanih sa konzumiranjem alkohola – rekla je Čo.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter