Izvor:
19.06.2017 u 03:53
0

STIŽU NAM VISOKE TEMPERATURE: Evo za koga to može biti jako opasno!

Za sutra se najavljuje temperatura od 35 stepeni, što je u donosu na današnjih 20 više nego značajan skok. Temperaturne promene mogu negativno da utiču na svakog od nas. Kako da se zaštitimo od temperaturnog šoka i kako da preznamo prve znak uzbune, otkriva kardiolog Mile Vraneš.

"Promene vremena mogu da smetaju i fizički zdravim osobama, u osteljivu grupu spadaju meteropate koje pojačano reaguju na temperaturne razlike, a najosteljivi su srčani bolesnici. Promene same po sebi nisu dobre jer mogu da dovedu do oscilacije krvnog pritiska. Poznato je da se krvni sudovi šire i skupljaju na toploti i hladnoći. Promene generalno negativno utiču na kardiovaskularni sistem. Mogu da dovode do gubitka tečnosti u organizmu zbog pojačanog znonjenja, samim tim i do zgrušavanja krvi, potencijalne tromboze i do infrakta", ističe naš sagovornik.

Posebno su opasne nagle promene temperature, odnosno nagli izlazak iz hladne prostorije napolju, gde vas sačeka temepratura u visokom pulsu.

"U takvim situacijama može doći do hipotermskog šoka, koji izaziva skupljanje krvnih sudova i potencijalno može da uzrokuje infrakt. Najizloženiji njemu su vozači", dodaje kardiolog.

Lekar zato savetuje posebnu opreznost pa kada prostor rashlađen klimom menjamo za usijani asfalt, neka ta promena bude postepena.

A najveći oprez u ovakvim situacijama savetuje se ljudima koji boluju od nagine pektoris.

PREVENTIVNE MERE

Dok temperaturni skokovi traju, ne smemo da zaboravimo na tečnost.

"Treba stalno u toku dana piti vodu i rashlađivati se njome kako bi se održavala odgovarajuća telesna temperatura", ističe lekar.

Na masnu hranu tokom leta treba zaboraviti.

"Preporučuje se voće, povrće, čorbice i supe, dok unos slane hrane treba smanjiti. Nikako za vreme toplih dana ne treba jesti kolenicu ili pršutu jer slana hrana povećava pritisak i negativno deluje na krve sudove", napominje kardilog.

Srčanim bolesnicima se preporučuje i smanjena fizička aktivnost.

"U najtoplijem delu dana svakako ne bi trebalo da se izlažu fizičkoj aktivnosti. Za to je najbolje jutro ili kasno posleposedne. Direktno izlaganje suncu se, takođe, ne savetuje", ističe.

KAKO DA ZNAMO DA TELU SMETA TOPLOTA

Kada skok temperature negativno utiče na naš organizam, telo reaguje.

"Kod srčanih bolesnika se tada javlja glavobolja, malaksalost, preterano znojenje. To su znaci na koje treba reagovati. treba i redovono proveravati pritisak, a ukoliko se stanje pogrša, javiti se lekaru koji onda menja terapiju, povećava ili smanjuje dozu prepisanih lekova".

Kada su u pitanju zdrave osobe, simptomi su sledeći:

"Javlja se zamaranje, malaksalost, gušenje, pojačano znojenje, ubrzani rad srca, promene krvnog pritiska".

Simptomi su najčešće prolazni, a ukoliko potraju, treba potražiti savet lekara.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter