Izvor:
14.08.2017 u 20:31
0

OSEĆATE UKUS METALA U USTIMA: Ovo su mogući razlozi za to!

Disgeuzija, kako je zvančna medcinski naziv za promenu čula ukusa, najčešće se manifestuje kao gorak ukus metala u ustima koji postoji čak i kada ne jedete, a tri su razloga na vrhu liste zbog kojih se taj neprijatan osećaj javlja.

Alergije

Čulo ukusa povezano je sa čulom mirisa pa alergije, koje uzrokuju curenje ili zapušen nos, mogu da izazovu promene u ukusu. Takođe, do ovih promena može doći i zbog alergija na hranu.

Obratite pažnju kada se ukus metala javlja u ustima. Ukoliko je to slučaj kada jedete određene namirnice, poput školjke ili orah, možda je reč o alergiji na hranu. Do metalnog ukusa u ustima u tim slučajevima dolazi jer imuni sistem pogrešno prepoznaje proteine u određenoj hrani kao štetne i proizvodi histamin i druge hemikalije da bi uništile ove proteine. Alergije na hranu najčešće su praćene mučninama, teškoćama pri disanju, vrtoglavicama, naticanjem, ali mogu imati i manje izražene simptome. U svakom, slučaju najbolje je da se javite lekaru.

Trudnoća

Druga mogućnost je trudnoća. Mnoge trudnice primetile su da im se, posebno u prvim mesecima trudnoće, čulo uksa menja. Ovu promenu neki povezuju sa čulom mirisa, dok drugi tvrde da je posledica hormonalnih promena, tačnije nivoa estrogena. Kao što je slučaj sa jutarnjim mučninama, trebalo bi da nestane u drugom trimestru kada hormoni počnu da se smiruju.

Lekovi

Čest uzrok neprijatnog uskusa metala u ustima su i lekovi. Najčešće su u pitanju antibiotici, tačnije oni medikamenti koji sadrže penicilin, klaritromicin, pentamidin i entionamid.

Najčešće je reč o priveremnom osećaju, međutim ukoliko potraje, trebalo bi da se javite lekaru.

Šta možete da uradite da elimišete ukus metala iz usta?

Svaki put kada perete zube, operite i jezik četkicom, a potom ispirajte usta sodom bikarbonom, s tim što rastvor sode bikarbone ne bi trebalo da gutate.

Eliminisanju ovog ukusa možete neutralisati kiselim ukusima, na primer sokom od limuna, limunadom ili hranom mariniranom u sirćetu.

Zena.blic.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter