Izvor:
17.08.2017 u 15:56
0

ALARMANTNI PODACI: Stručnjaci upozoravaju na epidemiju, vakcinisanost dece izuzetno mala!

Protivnici obavezne imunizacije su izgleda rešili da po svaku cenu nagovore roditelje da ne vakcinišu decu i time izazovu epidemiju malih boginja, sličnu onoj koja je u Rumuniji prošle i ove godine odnela 32 života.

Epidemiolog Zoran Radovanović izneo je juče nove, izuzetno zabrinjavajuće podatke da je u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu u Beogradu primilo svega 26,46 odsto mališana od 12 do 15 meseci starosti!

Radovanović kaže da je “situacija zabrinjavajuća i da se mora hitno reagovati”. Takođe navodi da je struka saglasna u tome da se deca moraju vakcinisati MMR-om, koji štiti od zaušaka, rubeola i malih boginja.Međutim, uprkos apelima koje stručnjaci svakodnevno upućuju roditeljima da vakcinišu decu, antivakcinalni lobi, na čelu sa pojedinim javnim ličnostima, sve je glasniji i vidljiviji, pogotovo na društvenim mrežama.

Najstrašnije je što među onima koji tvrde da je vakcinacija nedopustiva ima i lekara. Podaci instituta Batut o obuhvatu imunizacije pokazuju da je u Srbiji broj drastično pao u nekim delovima zemlje, najviše u Beogradu, gde je vakcinisano samo 60 odsto dece.

Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca kaže da je pitanje za Ministarstvo pravde da li treba da promeni zakon, pa da snose krivičnu odgovornost svi koji pozivaju da se deca ne vakcinišu.

– Zakonom o zdravstvenoj zaštiti su predviđeni prekršaji roditelja koji ne vakcinišu decu, a koji time rizikuju da dete dobije zarazne bolesti i zbog toga su u prekršaju. Odgovornost je, dakle, na onome čija je obaveza da, u ovom slučaju, vrši vakcinaciju. Možda je pitanje za Ministarstvo pravde da li treba da dođe do izmene zakona, pa da javne ličnosti koje koriste svoj autoritet i pozivaju na kršenje zakona budu sankcionisane – objašnjava Stefanović.

Izvor: Blic.rsž

Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter