Izvor:
19.08.2017 u 20:53
0

NIKAKO NE USKRAĆUJTE HRANU: Evo zašto je izgladnjivanje opasno!

Dijete koje se temelje na uskraćivanju hrane često uspevaju samo kratkoročno, jer se izgubljeni kilogrami ubrzo ponovo vrate.

Nutricionista Vitni Sjuart kaže da većina dijeta ima stroga pravila i bazira se na ideji manjeg unosa hrane, brojanja kalorija, konzumiranja hrane u određeno vreme itd, a ovakva pravila su, smatra ona, prosto neodrživa na duži period.

Ideja lišavanja hrane, koja je sastavni deo mnogih dijeta, daje osećaj kontrole nad situacijom i osobe koje su na takvoj dijeti često razmišljaju na način: "Super, dosad nisam pojeo/la nijedan kolačić“, ali samokontrolu je vremenom sve teže održati i uskoro će početi da razmišljaju na način: "Nisam pojeo kolačić već dve sedmice! Zaslužujem jedan!“ Posle se osećaju loše jer nisu uspeli da se kontrolišu.

"Vi i vaš kvalitet niste određeni onim što jedete. Ovakvo razmišljanje je pogrešno“, navela je Stjuartova.

Postoje stvari koje treba da izbegavamo, na primer stalno konzumiranje nezdrave brze hrane, hrane sa visokom koncentracijom šećera kao i velike količine alkohola.

"Ipak, ne bismo smeli da promovišemo dijete bazirane na uskraćivanju hrane kao jedini način gubitka kilograma, jer postoje i drugi“, objasnila je ona.

Ona predlaže male, ali efikasne i dugoročno održive promene i navodi da je umerenost u svemu najbitnija. Problem kod većine osoba jeste taj što nemaju strpljenja za promene za koje treba više vremena, a koje, gledajući dugoročno, donose bolje rezultate.

B92.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter