Izvor:
20.08.2017 u 15:30
0

PATITE OD DEPRESIJE? Ekstrakt začina učinkovitiji od antidepresiva! (foto)

Naučnici oduševljeni otkrićem.

Ekstrakt šafrana, egzotičnog začina, sigurnija je alternativa antidepresivima u lečenju blage do umerene depresije, pokazuje studija. Šafran ima manje nuspojava pa je u nekim slučajevima jednako delotvoran.

Zaključci dolaze iz pregleda šest odvojenih studija koje su sprovedene na 230 klinički depresivnih bolesnika. Korišćenje šafrana kao antidepresiva upoređeno je s Prozakom i Tofranilom (generički poznatim kao fluoksetin i imipramin).

– Šafran i njegovo antidepresivno delovanje istraženi su do najsitnijih detalja i možemo sa sigurnošću da kažemo da je učinak pozitivan – kaže dr Adrian Lopresti, autor studije.

Neke od najčešćih nuspojava antidepresiva jesu: pospanost, zatvor i seksualni problemi. Šafran, međutim, nije povezan sa takvim teškim nuspojavama. Još nije poznato zašto deluje na taj način, ali verovatno je to barem delimično zbog njegovog antioksidativnog učinka.

– U literaturi tokom poslednjih deset godina stoji da osobe sa depresijom imaju visok nivo upale i oštećenja slobodnih radikala povezanih sa oksidativnim stresom. To je dovelo do zanimljivog zaključka da antioksidansi i protivupalni lekovi deluju kao antidepresivi – dodaje Lopresti.

– Šafran je i jedno i drugo – deluje protivupalno i kao antioksidans.

Srbija danas
Foto: Twitter/Printskrin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter