Izvor:
25.08.2017 u 14:51
0

ALERGIČNI STE NA UBOD INSEKTA? Ovo morate uvek imati kod sebe!

Ukoliko ste alergični na ubod insekta, a niste uvek u mogućnosti da primite imunoterapiju, pribor za prvu pomoć biste trebali da nosite uvek sa sobom.

Ono što je najvažnije je da saznate na koji insekt ste alrgični, kako bi se započelo sa odgovarajućom imunoterapijom.

Nije retka pojava da pacijent dođe kod lekara sa jakom alergijskom reakcijom, a da ne zna tačno koji insekt je u pitanju.

Dr Dragana Jovanović, alergolog iz Klinike za alergologiju KCS je objasnila da mnogi pacijenti imaju lažnu dvostruku ili trostruku alergiju na venome insekata, pa da je važno utvrditi pravu preosetljivost na venom insekta.

Danas se dijagnostika započinje sa kožnim testovima za utvrđivanje preosetljivosti na ubod insekata, zatim se određuju specifična antitela u krvi, a ukoliko ni ti rezultati ne utvrde insekta krivca onda se radi određivanje prisustva antitela u krvi Immuno- CAP metodom.

Podaci pokazuju da sistemsku alergijsku reakciju na ujed insekata ima 0,3-7,4 odsto stanovništva Evrope i da je slična situacija i u Srbiji.

Kod takvih pacijenata važno je što pre započeti sa odgovarajućom imunoterapijom, jer svaka nova alergijska reakcija može biti brža, teža i opasnija po pacijenta. Imunoterapija traje oko pet godina.

Izvor:Telegraf.rs
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter