Izvor:
25.08.2017 u 15:06
0

IMATE NEPRIJATAN ZADAH? Evo šta da uradite!

Imajte na umu narodnu medicinu. Naši preci su se protiv zadaha borili na razne načine: ispirali su usta vodicom od nane ili žalfije, pili su čaj od kamilice, koprive i listova breze i jeli sveže jabuke. Dah osvežava i žvakanje listova peršuna. Hrana koju jedemo neposredno utiče na naš zadah.

Ako ne koristite četkicu za zube ili vas mrzi da promućkate vodu u ustima posle obroka, bakterije koje razlažu hranu napadaju zube i izazivaju karijes, a to opet dovodi do mnogo težih posledica: strada koren zuba, zatim proces zahvata desni i druge delove sluzokože usne duplje.

Vodice za usta nisu rešenje. U medijima se naveliko reklamiraju razni rastvori za ispiranje usne duplje, koji u suštini ne otklanjaju neprijatan zadah. Mnogo je bolje detaljno oprati zube nego ispirati usta. U protivnom, postižete isti efekat kao kada se oznojen čovek, umesto da se istušira, obilno naprska dezodoransom.

Kupite zubni konac. Čišćenje zuba zubnim koncem veoma je značajna i jednostavna navika. Ako koristite samo četkicu, oko 40 odsto površine zuba ostaje neočišćeno. Bakterije prosto obožavaju da se zavuku između zuba i tu se nesmetano razmnožavaju. Stomatolozi preporučuju da se zubni konac koristi jednom dnevno.

Namirnice kao što su beli i crni luk očigledno utiču na isparenja iz usta, jer sadrže sumporna jedinjenja koja zapravo i prouzrokuju zadah. Međutim, i druge namirnice, na primer mleko, sir i jogurt, mogu biti uzročnici ove neprijatne pojave. Oni sadrže belančevine koje bakterije koriste kao svoje „gorivo“. Osim toga, na svežinu zadaha utiču i napici.

Kafa spada u tečnost koja sadrži kiselinu, a bakterijama veoma pogoduje kisela sredina, jer se u njoj brže razmnožavaju. Bombone i žvakaće gume koje sadrže šećer takođe mogu biti izvor problema zato što se bakterije hrane šećerom.

Najbolje sredstvo protiv neprijatnog zadaha ispijanje šest do osam čaša vode dnevno. Pomaže i čaj, dok je glavni pomoćnik u borbi za svež dah – pljuvačka.

izvor/magtv

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter