Izvor:
27.08.2017 u 13:05
0

ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Pilule za kontracepciju izazivaju depresiju!

Pilule su najpopularnija forma kontracepcije, a samo u Velikoj Britaniji pije je 3,5 miliona žena.

Neke dame kažu da su nakon određenog vremena uzimanja pilula postale anksiozne, paranoične, naglo im se menjalo raspoloženje, a pojedine su postale depresivne.

Nakon što je i sama prošla kroz sve to, Holi Grig Spel godinama je istraživala o uticajima pilule na mentalno zdravlje.

Ona tvrdi da je, zbog uticaja farmaceutskiih kompanija i činjenice da je kontraceptivna pilula najlakše sredstvo za kontracepciju, odlučeno da se o lošim uticajima pilule ne govori u javnosti.

Mnoge žene primetile su da im se zbog pilula naglo menja raspoloženje, ali kada su to rekle lekarima, uveravali su ih da je to nemoguće.

Studiju je sproveo Univerzitet u Kopenhagenu, u njoj je učestvovalo milion žena i devojčica starosti od 15 do 34 godine, u periodu od 13 godina, a rezultati su pokazali da su one koje koriste pilulu zaista sklonije depresiji. Očekivano, na ovu vrstu kontracepcije najosetljivije su tinejdžerke.

Devojke koje su koristile pilulu za kontracepciju imale su 23 odsto više šanse da obole od depresije, i to najčešće u prvih šest meseci korišćenja ove kontracepcije. Što su devojke mlađe, to je rizik veći.

Takođe, one koje su koristile pilule koje sadrže progestin imale su 34 odsto veći rizik da obole od depresije, u odnosu na žene koje nisu koristile hormonsku kontracepciju.

Naročito je zabrinjavajuće kako pilule utiču na tinejdžerke, a upravo to je period kada najveći broj počne da uzima pilule.

U poređenju sa devojčicama koje ne koriste pilulu, tinejdžerke koje je koriste izložene su 80 odsto većem riziku od depresije, a pilule sa progestinom izlažu ih dvostruko većem riziku.

Danska studija pokazala je da hormonska kontracepcija može da bude okidač za depresiju, na isti način kao što menstrualni ciklus utiče na raspoloženje žena.

Iznenađujuće, iako polovina žena u reproduktivnom dobu konzumiraju hormonsku kontracepciju, efekti koje pilule imaju na raspoloženje i depresiju nikada nisu ozbiljnije izučavani.

Stručnjaci, nakon ovih studija, kažu da žene ne bi trebalo da brinu toliko i da nema razloga da koriste neki drugi oblik kontracepcije jer je "moguće da je na pojavu depresije kod žena uticalo i nešto drugo pored pilule".

mondo.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter