Izvor:
29.08.2017 u 22:06
0

ŽENE: Sve što bi trebalo da znate o cistama i miomima!

Na ženskim polnim organima mogu se javiti različite promene koje mogu izazvati poremećaj u funkciji organa ili dovesti do neprijatnih bolova. Svaka žena trebalo bi da ume da prepozna koji su simptomi ozbiljni, te i koji zahtevaju obavezan ginekološki pregled. Svi određeni pregledi zahtevaju strpljenje jer postoji mogućnost da organizam sam vrati poremećaj u uobičajenu funkciju. Najčešće promene su uglavnom benigne prirode i u njih spadaju ciste, miomi i polipi…

Ciste
To su promene koje se javljaju na jajnicicma, nikad na materici (mada mogu biti i na jajovodima, crevima…) To su formacije ispunjene tečnim (bistrim, sluzavim) sadržajem, a nekada i krvlju (endometrioza) ili gnojem (upalni proces). Ovaj sadržaj je ograničen tanjom ili debljom opnom. Ponekad se slučajno ustanovi na redovnom ginekološkom-ultrazvučnom pregledu, a ponekad postoji izostanak menstruacije, često krvarenje ili samo pritisak i bol u donjem delu trbuha. Nažalost ciste mogu biti i zloćudne (maligne) i tada se mora odmah reagovati odstraniti operativno-hiruški.

Miomi
Ove promene na materici predstavljaju izmenjeno tkivo jednog sloja materičnog zida. U zavisnosti od njihove lokacije i veličine u materici, mogu davati različite simptome od bolova, poremećaja krvarenja (obilnije menstrualno krvarenje ili krvarenje koje nema veze sa menstrualnim ciklusom) poremećaj mokrenja i stolice. Ukoliko nema simptoma, takođe se identifikuju slučajno na pregledu i zahtevaju redovne godišnje ginekološke-ultrazvučne preglede. Miomi su uglavnom benigni ali i u vrlo malom procentu mogu biti maligni (leomiosarkom) sa vrlo brzim rastom i nepovoljnom prognozom.

Polipi
Ovo su benigne promene. Mogu biti unutar materične šupljine ili na grliću. Ukoliko se pojave na grliću materice, simptomi mogu biti kontaktno krvarenje nakon odnosa i vidljivo je prilikom ginekoškog pregleda. Osim toga, ako su polipi u materičnoj šupljini, krvarenje se javlja neuredno, nevezano za menstruaciju ili nekoliko dana preposle ciklusa. Može da utiče na mogućnost začeća ili da dovede do spontanog pobačaj. Ukoliko se dijagnostikuje polipozni izraštaj, preporučuje se odstranjivanje, bez obzira što su uglavnom benigne prirode.

izvor/stiklaipatika

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter