Izvor:
02.09.2017 u 20:52
0

OBRATITE PAŽNJU: Ne ignorišite grčeve u nogama!

Ova neprijatna pojava javlja se i kao prateća tegoba oboljenja bubrega, šećerne bolesti, poremećaja funkcije štitaste žlezde…

Ndostatak tečnosti glavni je uzrok pojave grčeva u mišićima. Probadajući i intenzivan bol najčešće nastaje u nogama, mada može da se javi i u drugim delovima tela. Ovo stanje traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Noćni spazam mišića javlja se odmah kada se utone u san ili ujutru po buđenju, a najčešće je posledica slabe cirkulacije mada se javlja i kada je telesna temperatura niža od uobičajene.

Profesor dr Vesna Stojanov, kardiolog-internista i načelnica Centra za hipertenziju Kliničkog centra Srbije kaže da postoje i drugi uzroci koji dovode do jake i nekontrolisane kontrakcije mišića koja se lokalizuje i izaziva bol:

– Grčevi u nogama mogu da budu i znak oboljenja bubrega, šećerne bolesti, perifernog i centralnog nervnog sistema, Parkinsonove bolesti, poremećaja funkcije štitaste žlezde ili parotiroidnih žlezda kao i multiple skleroze – priča profesoreka Stojanov. – Kod starijih osoba grčevi su posledica oslabljene cirkulacije arterija nogu, zbog čega nastaje i osećaj hladnoće kao i bol posle dužeg hodanja. Kod onih pacijenata kod kojih ateroskleroza napreduje mogu da se pojave bolovi i grčevi i u stanju mirovanja. Pojedini lekovi, kao što su diuretici, mogu da provociraju pojavu grčeva i zbog toga se pacijentima koji ih koriste u terapiji savetuje redovna kontrola nivoa elektrolita.

Učestala pojava grčeva u nogama zahteva obaveznu posetu lekaru. Odlaganje rešavanja ovog problema kod pacijenata koji boluju od progresivne ateroskleroze može da bude uzrok amputacije ektremiteta.

Grč u mišićima nogu dešava se i kod zdravih. Kod trudnica njihova pojava je česta, naročito u kasnijim mesecima trudnoće zbog nedostatka magnezijuma i kalcijuma. Od grčeva često pate i sportisti zbog taloženja mlečne kiseline u premorenom mišiću i osobe koje žive u prostorima sa puno vlage i u kojima je visoka temperatura. Jak i probadajući bol usled kontrakcije u zahvaćenom mišiću nije retkost ni kod onih sa slabom fizičkom kondicijom, ali isto tako može da se javi i zbog prekomernog fizičkog rada, najčešće čučanja i drugih neadtekvatnih položaja. Od grčeva u mišićima nogu često pate i žene koje nose visoke potpetice.

POMAŽE MAGNEZIJUM

Kada su grčevi u mišićima posledica poremećaja balansa tečnosti i elektrolita, recimo zbog dehidriranosti, može da pomogne magnezijum. Uzimanje ovog minerala otklanja bolove delujući na uzrok, pomaže trenutno, ali i dugoročno u relaksaciji mišića. Magnezijum je, inače, jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu. Uključen je u više od 300 biohemijskih procesa, aktivira više 300 enzima, i veoma je značajan za kardio-vaskularni, nervni i mišićni sistem.

PREVENCIJA

Da biste sprečili pojavu grčeva, noge prilikom odmaranja držite uzdignute na jastuku. Od podjednake važnosti je i nadoknada magnezijuma i da se popije najmanje dve litre vode. Blagotvoran uticaj ima umerena fizička aktivnost, poput vožnje bicikla, kao i opuštajuće masaže celog tela. Ograničite ili sasvim izbegavajte alkohol i kofein jer "izvlače" vodu iz organizma, a poželjna je hrana bogata kalcijumom i kalijumom.

novosti.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter