Izvor:
03.09.2017 u 20:53
0

SINDROM PRAZNOG NOSA: Oštećena sluznica remeti psihu!

Hiruške intervencije u nosu kod nekih pacijenata mogu da dovedu do oštećenja nerava, što u mnogim slučajevima uzrokuje pojavu takozvanog sindroma praznog nosa. Iako se o ovoj pojavi veoma malo zna i govori, ona nije retkost. Procene Međunarodne asocijacije pacijenta sa sindromom "praznog nosa" su da se hiljade ljudi širom sveta bori sa neželjenim posledicama operacije u nosu.

Sindrom praznog nosa nastaje usled oštećenja sluznice u ovom organu do koje najčešće dolazi posle intervencija zbog hroničnih upala, odstranjivanja tumora u nosu, hipertrofičnog i alergijskog rinitisa.

– Nekada se ovaj sindrom javljao posle turbinektomije, koja je krajem 19. i početkom 20. veka podrazumevala odstranjivanja obe nosne školjke i celokupne koštane strukture i sluznice nosa – objašnjava pukovnik dr sc. med. Milanko Milojević, načelnik Klinike za otorinolaringologiju Vojnomedicinske akademije.

– Odstranjivanje šupljina dovodilo je kod pacijenta do osećaja nedostatka vazduha, ali i velikih estetskih problema. Na sreću, ovako ekstremene operacije se skoro više nigde ne rade, već se kod pacijenata kod kojih je sluznica nosa narasla primenjuju takozvane "poštedne operacije". U ovim slučajevima čuva se najveći deo unutrašnjih struktura nosa, sluznica se smanjuje ali uz minimalana oštećenja nosa.

Kod pacijenta prvi simptomi ovog sindroma mogu da se jave odmah posle operacije ili nekoliko meseci, pa čak i godina posle intrevencije. Ono što je karakteristično kod ovog problema je da osoba ima subjektivni osećaj nedostatka vazduha, i da pored širokih i prohodnih nosnih hodnika ipak ne može pravilno i normalno da diše. Vrlo često dolazi i do stvaranja pojačanog sekreta iz nosa, kao i do formiranja krasta. Gubitak nosne sluznice uzrokuje stanje stalnog osećaja "suvoće" u nosu, pa osoba ne može da oseti kretanje vazduha, što obično dovodi do česte uznemirenosti.

– Odstranjivanje dela sluznice, ili u nekim slučajevima i nosne školjke, dovodi do trajnih promena na nervnim završecima koji se nalaze u sluznici nosa, i koji šalju informaciju našem mozgu da mi dišemo – kaže dr Milojević.

– Oštećenje nosa uzrokuje da mozak nema informaciju da osoba diše iako se taj proces normalno odvija. Upravo to dovodi do razvoja sindroma "praznog nosa", koji kod pacijenata može da uzrokuje pojave depresije i raznih psihosomatskih poremećaja u organizmu. Poznati su i slučajevi kada je došlo i do agresivnih napada pacijenta na hirurge posle intervencije zbog razdražljivosti nastale usled nekog psihosomatskog ili psihičkog poremećaja.

Tegobe koje nastaju zbog ovog sindroma moguće je ublažiti novom operacijom. Ona podrazumeva ugradnju određenih materijala koji mogu u nekoj meri da poprave oštećenu nosnu školjku ili sluznicu. Na ovaj način ne nestaju svi simptomi, ali se situacija poboljšava i do 80 odsto u odnosu na period pre implantacije.

Novosti.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter