Izvor:
04.09.2017 u 03:13
0

REŠEN MIT: Kafa je, ipak, zdravija od čaja!

Profesor Jirgen Vorman veruje da nas četiri do pet šoljica kafe dnevno može zaštititi od karcinoma jetre, dijabetesa i demencije.

On je, na osnovu najnovijih istraživanja, razbio stari mit i podelio korisne informacije o kafi.

Veliki broj studija dokazao je da kafa ima dobar uticaj na zdravlje, objasnio je nutricionista i istraživač Jirgen Vorman za Sputnjik. Prema njegovim rečima, kafa smanjuje rizik od oboljenja jetre, dijabetesa i različitih oblika demencije.

Vorman je rekao da kafa sadrži razne korisne elemente.

„Svakako, svi znaju za kofein koji je vrlo aktivna supstanca, ali kafa takođe sadrži i druge supstance koje deluju kao takozvani antioksidanti, a koji nas mogu zaštititi od različitih negativnih faktora“, istakao je istraživač, pozivajući se na nekoliko nedavno sprovedenih studija.

„Nedavna istraživanja u okviru ove oblasti pokazala su da je zaštitni efekt idealan za one koji konzumiraju četiri do pet šoljica kafe dnevno“, rekao je on, dodavši da je kafa bolja i zdravija od čaja.

Istovremeno, Vorman upozorava da ne treba piti previše kafe, jer dobri efekti pića postepeno nestaju uz veću potrošnju.

VISOK KRVNI PRITISAK U VEZI SA KAFOM JE MIT

Mnogi ljudi misle da redovna konzumacija kafe dovodi do visokog krvnog pritiska, problema sa krvnim sudovima i na kraju rezultira srčanim udarom.

Međutim, Vorman veruje da se uz redovno konzumiranje kafe ljudsko telo navikava na kofein.

„Dobro je poznato da kafa sadrži kofein koji brzo dovodi do blago povećanog krvnog pritiska, drugim rečima, osobi koja ispija svoju prvu šoljicu kafe skače pritisak, jer telo još ne poznaje tu supstancu. Ali ako redovno pijete kafu, taj efekat nestaje. U dugoročnoj perspektivi kafa štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema“, istakao je istraživač.

OGRANIČENjA ZA TRUDNICE I DECU

Istovremeno, stručnjak je primetio da trudnice ne bi trebalo da piju više od tri šolje kafe dnevno, dok bi deca mlađa od 14 godina trebalo u potpunosti da se uzdrže od konzumiranja tog pića.

„Sposobnost dečjeg organizma da obradi kofein je mnogo manja nego kod odraslih“, istakao je stručnjak.

Međutim, naglasio je da je kafa dobra za starije ljude, jer njeno redovno konzumiranje smanjuje rizik od demencije.

novosti.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter