Izvor:
04.09.2017 u 23:07
0

NA KORAK DO USPEHA: Naučnici uskoro otkrivaju lek protiv melanoma!

Lek pembrolizumab dobijalo je 655 pacijenata sa melanomom, a podaci pokazuju da 15 odsto pacijenata nije imalo znakove tumora.

Četiri od deset pacijenata sa smrtonosnim rakom kože još uvek su bili živi posle tri godine pošto su dobijali lek da im podigne imuni sistem, pokazuje istraživanje.

Lek pembrolizumab dobijalo je 655 pacijenata sa melanomom. Lek sprečava da kancer napada imuni sistem. Podaci, objavljeni uoči najveće svetske konferencije posvećene raku, pokazuju da 15 odsto pacijenata nije imalo znakove tumora.

Stručnjaci kažu da su rezultati uzbudljivi i "zaista korak napred".

Imuni sistem je moćna odbrana protiv infekcije. Međutim, postoji mnogo ugrađenih "kočnica" da zaustave napadanje tkiva.

Tumor – koji je kao "iskvarena" verzija zdravog tkiva – može da iskoristi te "kočnice" da izbegne napad.

Obećavajući rezultat ovog leka znači da ga već koriste lekari širom sveta. Ali poslednje otkriće, koje će biti predstavljeno na godišnjoj konferenciji Američke asocijacije kliničke onkologije, govori da će dobrobit biti dugotrajna.

Istraživač sa Gustav Rusi instituta u Francuskoj, dr karolin Robert, kaže:

– Pre 2011. godine uznapredovali melanom davao je pacijentima manje od jedne godine života, a stvari su se mnogo promenile.

Čak i pacijenti koji su probali druge imunoterapije imali su koristi od ovog leka. Međutim, pacijenti su imali nus pojave kao što su zamor i osip.

Stručnjaci smatraju da je veliki korak napred to što je 40 odsto pacijenata bilo živo tri godine, jer je u pitanju, smatraju oni, veoma podla bolest, koja se teško leči.

– Čak se i pitamo da li možemo da koristimo reč lek, ali trebaće nam za to još malo vremena.

Izvor: bbc.com
Foto: Twitter/WebtribuneRs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter