parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

PAŽLJIVO SA KUĆNOM HEMIJOM: Sredstva za čišćenje povećavaju rizik od raka pluća!

Korištenje varikine i uobičajenih sredstava za čišćenje kuće povećava rizik od potencijalno fatalne bolesti pluća, upozorila je nova studija.Redovno udisanje jakih hemikalija za 32 odsto može povećati rizik od hronične opstruktivne plućne bolesti, kakva obično pogađa pušače. 

To naročito pogađa medicinske sestre, čistačice i druge osobe koje te proizvode koriste svakodnevno. 

Prethodna istraživanja povezala su izloženost sredstvima za čišćenje s pojaom astme. 

Inače, hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) se odnosi na povezane poremećaje koji bolesniku postupno smanjuju kapacitet disanja, odnosno dah čine plićim, a oštećenja pluća do kojih pritom dolazi ne mogu se popraviti. 

U prvim fazama bolesti javlja se otežano disanje, plitak dah i povremeni napadaji kašlja. Međutim, kako bolest napreduje, simptomi se sve više pogoršavaju. Studiju je vodila dr Orijana Dima s Francuskog nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja, a obuhvatila je medicinske sestre koje svakodnevno na poslu koriste dezinfekciona sredstva. 

Praćena je izloženost specifičnim hemikalijama , poput glutaraldehida - jakog dezinfekcijskog sredstva za medicinske instrumente, potom varikini, hidrogen peroksidu, alkoholu i jedinjenjima amonijaka kojih ima u sredstvima za čišćenje podova i nameštaja. 

Kod svih proizvoda pronađena je povezanost s povećanim rizikom od hronične opstruktivne bolesti pluća za 24 do 32 odsto. 

Medicinske sestre koje su bile u dodiru s takvim sredstvima najmanje jednom nedeljno imale su 22 odsto više šanse da razviju pomenutu bolest. 

Ranija studija koja je započela 1989. godine i koja je obuhvatila više od 55.000 medicinskih sestara u SAD trajala je osam godina, tokom kojih je HOBP dijagnostikovan kod njih 663. 

Dve nedavne studije među evropskom populacijom pokazale su da čistačice takođe imaju veći rizik od te bolesti, napominje dr Dima. 

"Ovo su preliminarna otkrića i ona zahtevaju dalje ispitivanje kako izloženost sredstvima za čišćenje utiče na respiratorne probleme", zaključila je ona.

 

B92.net
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:55 Vesti
08:00 TOP - SHOP
08:15 Dobro jutro Srbijo
10.55 Vesti
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:45 Parovi Jutarnja Kafica
13:25 Parovi Jutarnja kafica
14:30 Beni Afet serija
15:45 Parovi - Live
16:20 Posle rucka
17:45 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:10 UPOZNAJTE PAROVE
20:00 OŽILJCI RATA - Petrovačka cesta
21:35 Parovi