parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Naučnici stvorili antitelo koje uništava HIV!

Naučnici su stvorili antitelo koje napada 99 procenata vrsta HIV-a i može da spreči infekciju kod sisara, tvrdi studija objavljena u magazinu "Science".

Antitelo je stvoreno tako da napada tri ključna dela virusa, što otežava HIV-u da opstane. Istraživanje je rađeno u saradnji Američkog nacionalnog instituta zdravlja i farmaceutske kompanije "Sanofi". 

Testiranja na ljudima započeće sledeće godine, što će biti prava proba. Naše telo ne može da se izbori sa HIV-om zbog neverovatne sposobnosti virusa da mutira i da menja svoj pojavni oblik. 

Ove varijacije virusa HIV kod jednog pacijenta mogu da se uporede sa onima kod pojave virusa gripa tokom sezone. Imuni sistem prepušten je sebi da se bori protiv različitih vrsta virusa HIV. 

Međutim, nakon više godina, manji broj pacijenata razvije moćno oružje nazvano "široko neutrališuća antitela" koja napadaju srž HIV-a i mogu da ubiju veći deo virusa. 

Istraživači pokušavaju da iskoriste ta antitela u lečenju HIV-a, ili u prevenciji infekcije na prvom mestu. Ova studija kombinovala je tri takva antitela u još moćnijem "trostrukom antitelu". 

Dr Geri Nejbel, koji vodi studiju, kaže da je ovako to oružje još moćnije od najboljih prirodnih antitela. Najbolje prirodno antitelo pogodilo bi 90 odsto tipova HIV-a. U eksperimentu na 24 majmuna, pokazalo se da nijedna životinja kojoj je dato to trostruko antitelo nije razvila infekciju. 

 

b92.net
Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Letnji kamp Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
14:00 Letnji kamp - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp - Live