Izvor:
11.10.2017 u 02:29
0

DA LI STE ZNALI? Herpes može da se prenese SEKSOM!

Herpes može da se pritaji u organizmu i osoba može da ga ima a da to ne zna. Evo kako se prenosi ova virusna infekcija.

Herpes je veoma uobičajena virusna infekcija, koja se uglavnom prenosi kontaktom sa zaraženom osobom.

Infekciju izaziva herpes simpleks virus (HSV), koji se pojavljuje u dva oblika: HSV-1 – koji obično rezultira infekcijom oko usta; i HSV-2 – koji izaziva infekciju u predelu genitalija i anusa.

Obe vrste herpesa se dobijaju uglavnom zbog kontakta sa zaraženom osobom. HSV-1 se, kod odraslih, uglavnom prenosi ljubljenjem, a kod dece dodirom, dok se HSV-2 uglavnom prenosi seksualnim putem.

Takođe, HSV-2 se može preneti s genitalija na usta tokom oralnog seksa, a isto tako se može preneti i HSV-1, sa usta na genitalije.

Jedno američko istraživanje pokazalo je da između 50 i 80 odsto odraslih nose u sebi HSV-1, kao i 20 odsto njih, virus HSV-2.

Ono što je najinteresantnije od svega jeste činjenica da gotovo 90 odsto njih ne zna da ima ovaj virus, o bilo kom obliku da se radi.

To se dešava zbog toga što kod većine nosioca virusa nema vidljivih simptoma. Za prvi oblik, simptomi su gotovo uvek plikovi u predelu usta, veličine oko 2 mm, sa žućkastom tečnošću unutra. Kad plik pukne, ostaju rane koje se suše i ne ostavljaju ožiljke.

Drugi oblik takođe ima simptome u obliku plikova, samo u predelu genitalija ili anusa.

Ljudi koji nemaju simptome mogu biti prenosioci virusa, tu nema nikakve razlike, jer kod njih je virus prisutan kao i kod onih kod kojih su simptomi vidljivi. Kad simptomi nisu prisutni, govori se o takozvanom inaparentnom herpesu.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Twitter/vidabienestarsa

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter