Izvor:
17.10.2017 u 21:45
0

OPREZ: Oralni seks izaziva rak grla!

U Americi je svaki deveti stanovnik zaražen oralnim HPV-om, humanim papiloma virusom, koji može da bude uzrok raka grla.

HPV je jedna od polno najprenosivijih bolesti. Naime, ovaj virus se najčešće prenosi seksualnim kontaktom, tačnije direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

Nema očigledne simptome, pa često osobe i ne znaju da je došlo do zaraze. Ono što je najbitnije znati za ovaj virus je to da se prenosi i pored upotrebe kondoma, i zbog toga spada u jednu od najčešće polno prenosivih bolesti.

Po američkom istraživanju 11 miliona muškaraca i 3,2 miliona žena su zaraženi oralnim HPV-om. Pokazalo se da je rizik od zaraze kod muškaraca veći u slučaju praktikovanja oralnog seksa sa muškarcem.

Veći broj HPV infekcija među muškarcima mogao bi da bude objašnjenje za odnedavno češću pojavu raka grla kod muškaraca, kaže jedan od autora studije Ašiš Demuk, sa Univerizeta na Floridi.

– Odobrena nam je vakcina protiv HPV-a i za devojčice i za dečake, čime bi se potencijalan porast broja karcinoma koji se povezuju sa HPV-om u budućnosti mogao smanjiti. Ali, slab odziv dečaka na vakcinisanje predstavlja problem, a mogao bi da bude još veći – kaže dr Demuk.

U Sjedinjenim Državama vakcinisanje protiv HPV-a preporučuje se za decu od jedanaeste ili dvanaeste godine života. Vakcina bi ih zaštitila od virusa i pre nego što se upuste u seksualni odnos, rekao je Demuk.

Najučestalija vrsta raka koja se povezuje s HPV-om je skvamozni karcinom koji je najčešći tip raka pluća. I dok vakcina protiv HPV-a može uveliko da doprinese sprečavanju ove vrste tumora, ono se trenutno preporučuje samo osobama do 26 godina.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Instagram/couplegoals

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter