Izvor:
21.10.2017 u 21:09
0

VEĆINA BAKTERIJA JE UPRAVO TU: Obavezno skinite prstenje pre pranja ruku!

Svi znaju da je pranje ruku osnovna mera prevencije svih mogućih bolesti. Ali, ništa vam ne vredi, čak ni ako šake istrljate najefikasnijim antibakterijskim sapunom, ako vam je na prstima ostao nakit.

Mnogi ljudi ne skidaju prstenje kad peru ruke. Ovo posebno važi za one koji su u braku, koji smatraju da je “baksuz” skidati verenički prsten ili burmu. Ali, “đavo im je posle kriv” kad ih zadesi loša sreća.

Naše ruke se tokom dana nakupe raznoraznim bakterijama i drugim mikrobima, pa ih je svako malo neophodno oprati, a naročito pre i posle jela, pre i posle WC-a ili kad god su baš zaprljane.

Ipak, kako tvrde lekari, pre pranja ruku s njih treba skinuti svaki nakit. I to ne važi samo za bižuteriju, već i za prstenje od plemenitih metala, koji u kontaktu s vodom ne rđaju.

– Da li ste se nekad zapitali zašto osoblje u bolnicama toliku pažnju posvećuje pranju ruku? Mi svojim zaposlenima, a ni pacijentima ne dozvoljavamo da nose nikakav nakit – prstenje, satove, narkuvice… – kaže Anđela Vasala, direktor Centra za infektivne bolesti iz Santa Monike.

Ona se zalaže se za skidanje svakog nakita pre pranja ruku, kako se bakterije, koje možda nisu vidljive golim okom, ne bi skupile u i oko prstena. Ako se pitate kako to da voda i sapun ne operu nečistoće u prstenu, evo odgovora:

– Kada peremo ruke s prstenjem na njima, dozvoljavamo da se voda i sapun nakupe između prstena i kože ruku, što predstavlja plodno tle za razvoj bakterija kaže ona. Pritom, kad skinete prsten, vi ga na taj način štitite – objašnjava ona.

Inače, stručnjaci preporučuju da jednom nedeljnom prstenje očistite suvom i mekom krpom, s tim da posvetite veliku pažnju svakoj neravnini na nakitu.

Ako ste u mogućnosti, nakit stavite ispod UV sterilizatora za uklanjanje bakterija, a možete se koristiti i domaćim receptima za čišćenje.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Twitter/VictorBarbone

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter