Izvor:
26.10.2017 u 22:54
0

LABORATORIJA: Koliko su tačne analize?!

Verodostojnost rezultata bilo kog zdravstvenog pregleda, te pravilno tumačnje dobijenih vrednosti, su od ključnog značaja za svakog čoveka. Ona ne zavisi samo od laboratorijske analize, no i od drugih faktora. U tom pogledu je važna i naša sopstvena priprema za pregled.

Pored toga, rezultati nekih analiza baziraju se i u odnosu na neke ranije pretrage, čija tačnost takođe mora biti uzeta u obzir prilikom interpretacije. Ispravan nalaz predstavlja putokaz za određivanje potencijalne terapije i dalji tok lečenja.

Za pouzdanost rezultata važne su tri faze: predanalitička, analitička i postanalitička. Dakle, prvenstveno je važna samostalna priprema pacijenta za pregled – pre svega se misli na ishranu, fizičku aktivnost, doba dana i uzimanje lekova koji mogu uticati na rezultate analize.

Pridržavanje nekih jednostavnih uputstava je neophodno pre sprovođenja određene laboratorijske analize:

  • Za analiziranje količine masnoća ili glukoze u krvi važna je prethodna ishrana.
  • Za određivanje nivoa gvožđa je bitna i prethodna prehrana, uzimanje pojedinih suplemenata, ali i doba dana.
  • Za analizu polnih hormona kod žena važna je faza ciklusa.
  • Za analizu hormona štitne žlezde kod pacijenata koji su već na terapiji, analiza se primenjuje pre uzimanja dnevne doze leka.
  • Za urinokulturu je bitno da se u periodu analize ne uzimaju antibiotici, jer će nalaz u tom slučaju svakako biti negativan.

Neke laboratorijske analize zavise od više različitih izmerenih parametara, te krajnji rezultat zavisi i od tačnosti svakog ponaosob merenog parametra

Izvor: srbijadanas.com
Foto: Twitter/harvardmed

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter