Izvor:
03.11.2017 u 14:39
0

BIOLOŠKI SAT OTKUCAVA: Ni muškarci ne bi trebali da čekaju dugo!

Žele li postati roditelji, ni muškarci ne bi trebali čekati dugo. Istraživači su otkrili da se embrioni nastali iz sperme starijih muškarca sporije razvijaju i šanse za zdrav plod su manje.

Iako se dugo verovalo kako je otkucavanje biološkog sata isključivo ženski problem, istraživanja pokazuju da razloga za brigu imaju i muškarci i da ne bi trebali predugo da čekaju da postanu očevi. Istraživači su otkrili da plod koji je nastao nakon oplodnje spermom starijih muškaraca sporije raste.

Druga studija predstavljena u Američkom društvu za reproduktivnu medicinu je potvrdila činjenicu da sperma starijih muškaraca akumulira više mutacija.

Takođe, stručnjaci iz Bostona, koji se bave in vitro oplodnjom, otkrili su da se embrioni stvoreni spermom muškaraca starijih od 50 godina dijele sporije, i treba im duže da dođu u rani stadijum kada su spremni za implantaciju u matericu.

Za potrebe istraživanja pregledali su video snimke 3532 embriona koji su nastali od 527 parova. Oni u čijem nastajanju je učestvovala sperma starijih muškaraca, razvijali su se 35 posto sporije od plodova stvorenih spermom muškaraca mlađih od 35 godina. Kada su uzeli u obzir samo embrione koji su dospeli do stadijuma spremnog za implantaciju, tada su oni nastali iz sperme starijih muškaraca bili 4,3 posto sporiji.

Manje su šanse za zdrav plod

U daljnjoj studiji Odeljenja za biomedicinska istraživanja pri Medicinskom univerzitetu Cornell u Njujorku, istraživači su otkrili je sperma starijih muškaraca sklonija razvijanju mutacija koje imaju za rezultat greške u DNK. Kažu da sperma starijih ima abnormalan broj hromosoma u svakoj ćeliji – ili previše ili premalo. To je stanje koje se zove aneuploidija i umanjuje šanse za razvoj zdravog ploda.

Proučili su i DNK sperme starijih muškaraca čije partnerke su nekoliko puta doživele spontani pobačaj. Muškarce su svrstali u sedam grupa, u najmlađoj su bili oni od 25 do 30 godina, a u najstarijoj muškarci stariji od 55 godina. Sperme su im testirali na aneuploidiju i DNA sekvencionisanje na vrstu mutacije zvane CNV (varijacija broja kopija). Stopa oplodnje je kod najmlađih bila 88,7 posto dok je kod najstarijih pala do 46 posto.

– Ovim istraživanjem jasno je dokazano da je i za muškarce, kao i za žene, teže imati potomstvo u starijem dobu. Starije muškarce i njihove partnerke treba savetovati o rizicima loših ishoda trudnoće i potencijalnim neurorazvojnim problemima kod potomstva – objašnjava predsednik Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Bum vesti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter