Izvor:
05.11.2017 u 14:03
0

BUDITE OPREZNI: Ovo su simptomi MALIH BOGINJA!

Temperatura veća od 40 stepeni, ospe, malaksalost, curenje nosa i kašalj, crvene i vodnjikave oči... Sve su to simptomi malih boginja, koja se za samo mesec dana pojavila kod 36 osoba u Srbiji, uključujući i srpske enklave na Kosovu i Metohiji.

Stručnjaci kažu da samo jednim kontaktom sa zaraženom osobom neminovno dolazi do širenja bolesti, kao i da jedna osoba može zaraziti njih 15.

Epidemiolog Zoran Radovanović ističe da je hirurška maska relativna zaštita i da je jedina pouzdana zaštita od morbila upravo MMR vakcina koje se mnogi plaše.

Dovoljno je da osoba kine i da vas zarazi

– Maska može donekle da vas zaštiti, ali pričamo o visokozaraznoj bolesti koja se lako širi. Dovoljno je da boravite u prostoriji u kojoj je zaražena osoba kinula da biste se i vi zarazili. Vakcina je najpouzdanija zaštita, a ukoliko se osoba koja je primila MMR zarazi, dobiće blaže simptome. Zaraza se vrlo brzo širi, dete je zarazno i pre nego što se pojave prvi simptomi. Naime, dva dana pre pojave simptoma, kada je dete prividno zdravo, ono je izvor zaraze. Zatim, i kada dobije visoku temperaturu i četiri do pet dana od pojave ospi ono može da zarazi druge osobe – priča Radovanović.

Lekari navode da period inkubacije bolesti traje od 10 do 12 dana, da se ospe pojavljuju između dva i četiri dana od početka, a prolaze posle četiri do šest dana.

Opasne komplikacije

Dijagnoza malih boginja kod nevakcinisanih pacijenata može imati daleko težu kliničku sliku, koja može imati i smrtni ishod. Pre svega, statistika beleži da je to pogađalo mlađe od pet i starije od 20 godina

munitet je oslabljen posle bolesti nekoliko nedelje, zbog čega je osoba osetljiva na druge infekcije, a posebno na infekcije koje uzrokuje steptokoka pneumonija.

Komplikacije se javljaju u oko 30 odsto slučajeva, i one mogu biti infekcije srednjeg uha, prolivi sa dehidratacijom, zapaljenje pluća, slepilo i postinfektivni encefalitis – zapaljenje mozga.

Svaka dvadeseta osoba dobije zapaljenje pluća, a svaka hiljadita zapaljenje mozga. Od tih koji dobiju zapaljenje mozga svaka hiljadita osoba umre.

Kada se prima MMR

MMR vakcina se daje u drugoj godini života, a važno je da dete bude potpuno zdravo kada se vakciniše. Primanje vakcine se odlaže ukoliko dete ima temperaturu preko 38 stepeni, stomačnu infekciju s povraćanjem, kada imunitet deteta može da oslabi i kada ima crvenilo po koži.

Osim malih boginja, MMR vakcina štiti i od druge dve virusne bolesti: crvenke (rubeolus) i zaušaka (mumpsa). I rubeola spada u grupu osipnih groznica, gde se, pored povišene temperature, kašlja, javljaju i različite ospe na koži.

Zauške su oticanje pljuvačnih žlezdi ispod uva i u donjem delu vilice, praćene povišenom temperaturom i otežanim gutanjem. Sve tri bolesti imaju svoj klinički tok, ali ono čega se svi plašimo jesu komplikacije.

Lažni članak o povezanosti sa autizmom

Nažalost, sve benefite MMR vakcine zasenio je netačan članak iz 1998. godine, kada je abdominalni hirurg Vejkfild sa saradnicima u časopisu "Lanset" objavio članak o tome da ta vakcina izaziva autizam.

Mnogi autori nisu mogli da pronađu korelaciju između morbila i autizma. Pored toga, novinar "Sandej tajmsa" 2004. godine otkrio je da "Lanset" nije proverio sve navode u članku pre nego što je objavljen, kao i to da je Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih tvrdnji koje nije mogao da obrazloži. Časopis "Lanset" je odbacio tvrdnje Vejkfilda, koji je izbačen iz Lekarske komore Engleske.

U Evropi umrlo šest obolelih

U Srbiji su registrovane velike epidemije malih boginja 1986, 1989, 1993. i 1997. godine, kada je čak obolelo oko 4.000 osoba, a registrovani su i smrtni ishodi.

Epidemije morbila u Evropi su registrovane tokom 2017. godine u Rumuniji, Nemačkoj (891 slučaj sa jednim smrtnim ishodom), Italiji (3.501 slučaj sa četiri smrtna ishoda), Bugarskoj (162 slučaja sa jednim smrtnim ishodom), Ujedinjenom Kraljevstvu (25), Španiji (138), Austriji (84).

Od početka epidemije morbila u Rumuniji početkom 2016. godine do kraja septembra 2017. prijavljeno je 9.539 slučajeva sa 43 smrtna ishoda. U ovoj epidemiji bebe ispod godinu dana i mala deca (1-4) bila su najviše zastupljena među obolelima (dve trećine), a 98 odsto slučajeva je nevakcinisano. U septembru 2017. je registrovana epidemija malih boginja u Skoplju, sa 11 obolelih.

IZVOR:Blic.rs
Foto:Business Day

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter