Izvor:
08.11.2017 u 22:01
0

PREVENCIJA PROTIV PREHLADE I UPALE: Prirodni lek za bolju odpornost organizma!

Biljka ehinacea sadrži složenu smešu supstanci koje poseduju antimikrobna svojstva, a istovremeno podstiču imunitet. Zato je odličan prirodni izbor za prevenciju i lečenje raznih upala disajnih puteva, tipičnih za sezonu koja nam predstoji.

Sve vrste ehinacee sadrže supstance koje se zajedničkim imenom nazivaju fenoli – jedinjenja sa jakim antioksidativnim svojstvima. Fenoli štite biljke od zaraze i oštećenja, a pokazalo se da povoljno deluju i na ljudski organizam.
Međutim, ova biljka sadrži još nešto – jedinjenje nazvano ehinacein, koje je tipično samo za nju. Ovo jedinjenje sprečava prodor mikroba u zdrave ćelije, tako da virusi i bakterije ne mogu se trajno nastane u ljudskom organizmu. Zato je ehinacea idealna da se uzima odmah čim prehlada ili problemi sa disajnim putevima počnu, jer je onda može da spreči njihov razvoj. Ako se uzima kasnije, kada se problemi sa disajnim putevima već razviju, manje je efikasna. A istraživanja pokazuju da je najdelotvornija ako se uzima preventivno, dakle dok smo još zdravi.

Prevencija protiv prehlada
Jedno istraživanje Univerziteta u Konektikatu je analiziralo rezultate primene ehinacee u prevenciji prehlada, pa su istraživači statistički došli do zaključka da primena ove biljke u preventivne svrhe smanjuje rizik od prehlade za 58 %. A utvrdili su takođe, ako se ehinacea uzima kod već postojeće prehlade, statistički gledano, ona skraćuje trajanje bolesti u proseku za 25%. Najbolje protiv prehlada deluje vrsta ove biljke koja se naziva Echinacea purpurea. (Kapi od ove biljke možete naći u većini prodavnica zdrave hrane). Druge dve vrste ove biljke, Ehinacea pallida i Ehinacea angustifolia su manje efikasne. Ehinacea nam može pomoći u prevenciji i lečenju prehlada, gripa, bronhitisa, upala sinusa, upala uha i upala desni. Pokazalo se da ehinacea blagotvorno deluje u slučaju dugotrajnih ili ponovljenih infekcija, kao što su npr. infekcije uha.

Kako se uzima
Ehinacea se najčešće koristi u obliku tinkture – rastvora biljnog ekstrakta u alkoholu. Svaka bočica tinkture sadrži i preporuku koliko se kapi uzima i koliko puta dnevno. Postoje i tablete ehinacee, mada se one ređe mogu naći kod nas.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva/wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter