Izvor:
12.11.2017 u 16:03
0

IZOSTANAK MENSTRUACIJE: Dovodi do ozbiljne bolesti!

Mladim ljudima je potrebna svest o tome da je to bolest koja može svakom da se desi.

Postoji mnogo razloga zbog kojih može doći do izostanka menstruacije.

Iako su mnogi od njih relativno benigni, to nije bio slučaj i sa Ejmi Alen iz Velike Britanije.

Nakon onog što se njoj desilo, odlučila je da upozor i druge žene višemesečni izostanak menstruacije može biti znak nečeg mnogo opasnijeg.

– Prvu menstruaciju sam dobila sa 14 godina, ali nakon nekoliko godina sam dobila jak bol u leđima, i počele su da mi se pojavljuju dlake po licu, više nego što je normalno, i to je prestalo nakon što sam napunila 18 godina, ispričala je Alen.

Nakon što je Alen prestala da dobija menstruaciju šest meseci i počela dadobija dlake po licu, lekari su u početku sumnjali na sindrom policističnih jajnika, što nije bilo u potpunosti bez osnova, s obzirom da su oba ova simptoma česta za ljude koji pate od policističnih jajnika.

Međutim, ubrzo nakon početka prve godine psihologije, njoj jedijagnostifikovan rak jajnika.

– Bila sam prva osoba u istorijiu Jorkšira kojoj je dijagnostikovan veoma redak oblik kancera jajnika, rekla je ona.

– Doktori i medicinske sestre su bili tako fini, objasnili su mi sve, nisam znala da li da se smejem, zbog takvog oblika kancera ili da plačem što se to meni dešava, izjavila je Alen

Sertoli-Leidig ćelijski tumor jajnika je izuzetno redak. Oni dovode do prevelikog lučenja estrogena i često izazivaju abnormalno vaginalno krvarenje.

Pošto je kancer bio ograničen u jednom jajniku i nije se širio, Alen nije morala da se podvrgne hemoterapiji i bila je u mogućnosti da operacijom ukloni tumor. Alen je odlučila da ukloni levi jajnik, ali je zadržala desni u slučaju da odluči da ima decu u u nekom trenutku.

– Nije bilo lako doneti takvu odluku i treba lo mi je vremena da raazmislim. Ipak, samo sam ja mogla da odlučim. I to se i desilo , odlučila sam da mi uklone ceo levi jajnik za slučaj da je nešto ostalo, objasnila je Alen i dodala:

– Srećom, sve je prošlo kako treba, još uvek sam u remisiiji, odnosno simptomi su potpuno odsutni.

Kada se ovako nešto desi mladoj osobi kao što je Alen, jednostavno vam se javi potreba da to podelte sa drugima. Mladim ljudima je potrebna svest o tome da je to bolest koja može svakom da se desi, da je uzroka dosta i da je pitanje stanja organizma i njegovog sklopa.

-Moj savet, naročito mlađim ljudima, je: Nemojte ignorisati ako osetite da se nešto ozbiljno dešava za vašim zdravljem i ne dozvolite sebi da se iskočite, poručila je Alen.

Izvor: Telegraf
Foto: healthblow.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter