Izvor:
25.11.2017 u 16:26
0

MUČI VAS ZUBOBOLJA? Obavezno uradite ovo kada počnu vaše muke!

Problemi sa zubima mogu negativno da utiču na zdravlje i povećaju rizik od opasnih bolesti.

Zato je pravilna higijena zuba veoma važna. Ali šta da radite ako vas je iznenada, usred noći, zaboleo zub, a jutro i zubarska ordinacija su daleko?

Problemi sa zubima mogu negativno da utiču na zdravlje i povećaju rizik od opasnih bolesti. Zato je pravilna higijena zuba veoma važna. Ali šta da radite ako vas je iznenada, usred noći, zaboleo zub, a jutro i zubarska ordinacija su daleko?

Kakav može biti bol

Karijes – Intenzivan tišteći bol ili oštar bol u dodiru zuba s vrućim ili hladnim.

Upala pulpe – Pulsirajući jak bol koji se stalno pojačava, zahvata obraz i slepoočnicu.

Rast umnjaka – Bol na samom kraju zubnog niza.

Paradontitis – Bol u predelu desni.

Upala tkiva – Postojan intenzivan bol koji se pojačava pritiskom na zub.

Kako sebi možete pomoći

Lekovi: aspirin ili bilo koji drugi analgetik („baralgin“, „analgin“…) i zubne kapi protiv bolova. Na komadić vate nakapajte te kapi i stavite ga na zub. Na svakih 10 minuta menjajte vatu i stavljajte novu.

Tablete protiv bolova morate da prestanete da uzimate najmanje tri sata pre odlaska kod zubara, jer one mogu da maskiraju pravu sliku bolesti i otežaju postavljanje dijagnoze.

Odvar od žalfije (kamilice ili nane): dve čajne kašičice prelijte čašom ključale vode. Ostavite da malo odstoji, a zatim ispirajte usta tako što ćete držati tečnost malo duže na onoj strani na kojoj se nalazi oboleli zub.

So: rastvorite jednu kafenu kašičicu soli u čaši tople vode i time ispirajte usta.

Soda-bikarbona: ispirajte usta toplim rastvorom sode-bikarbone (kafena kašičica na čašu vode).

Rakija: zadržite u ustima, na strani bolesnog zuba, gutljaj rakije; zub će od toga malo da vam utrne.

Led: posisajte kocku leda ili držite led na obrazu 15 minuta.

Masaža ruke: komadićem leda masirajte deo šake gde se spajaju kosti palca i kažiprsta. Lagano pritiskajte to mesto šest minuta.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter